Mersin Büyükşehir su kıtlığına karşı önlemlere başladı

Mersin’in su kıtlığı ile karşı karşıya kalmaması için Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “İçme suyu kaynaklarımızdan kullandığımız suyu her an takip edebilmek için son teknoloji sistemler geliştiriyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir su kıtlığına karşı önlemlere başladı
Yayınlama: 14.08.2024
A+
A-

Vahap Seçer, “SCADA Merkezimizden 360 derece Su Yönetimi sağlanarak içme suyu şebekelerine bağlı depolar, terfi istasyonları, içmesuyu kuyuları, kontrol noktaları, vana ve basınç odaları, otomasyonlu klorlama, atıksu arıtma, katlı kavşaklarda yağmursuyu hatları olmak üzere 820 istasyondan anlık veri akışı temin edilmek sureti ile 7/24 uzaktan izleme ve kontrol merkezi ile takip gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda kurumumuza ait 400 noktadan enerji analizörleri ile enerji verimliliği de izlenmektedir. Şehri belli İzole Basınç Bölgeleri’ne (DMA) bölmek suretiyle basınç kırıcılı vana ve ölçüm enstrumanları sayesinde şebeke hatlarındaki gece ve gündüz basınçları kontrol altına alınmaktadır. Bu sayede kayıp-kaçaklarımızı azaltma ve tesisatlarımızın ekonomik ömrünü uzatmayı amaçlamaktayız. Bu doğrultuda izole basınç bölgelerindeki arızalarda yüzde 60’lık bir düşüş sağlanmaktadır. Bununla birlikte yüzeye çıkmayan arızalar akustik dinleme cihazları ile tespit edilerek süratle onarımı gerçekleştirilmektedir.

İklim değişikliği nedeniyle fosil yakıtların kullanımını azaltmayla ilgili çalışmalarımız da aynı anda devam etmekte olup sera gazı salınımlarını azaltmak için biogaz ve güneş enerji santralleri de kurulmuş olup, bu sayede kurulu gücümüzün yüzde 8.3’ lük oranını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. Bugün itibariyle bizim hem temiz içme suyu hem de atık su bertaraf tesisleri anlamında projeksiyonumuz tamamlandı. Bunları da kredi kuruluşlarıyla geçtiğimiz dönemde görüştük ve bu çalışmalarımız 5 yıldır devam ediyor. IFC, IBRD ve AFD’den Türkiye’deki Yabancı Sığınmacılar Fonu FRIT II kapsamında hibeler temin edildi. Geri ödemeli, uygun maliyetli, uzun vadeli krediler de temin edildi. Bunların görüşmeleri tamamlandı. An itibariyle 161 milyon 300 bin Euro toplamında bizim hazırladığımız altyapı çalışmalarının proje maliyeti ve bunlar kağıt üzerinde bir kısmı uygulamaya başlandı. Hepsi temin edildi. Pamukluk Barajı Projesi de Mersin’in önemli bir projesi. Mersin, normal resmi nüfusuyla fiili nüfusu arasında oldukça farklı olan bir kent. Yaklaşık resmi nüfusunun yüzde 30-35 üzerinde bir farklı statüde nüfusa sahip. Sığınmacı, şu ya da bu sebeple burada yaşayan yabancılar, deprem dolayısıyla gelen nüfus. 66 bin aile yaşıyor depremzede ve ikameti burada değil. Kendi illerinde ama burada yaşıyorlar. Bunlar bize büyük yük getiriyor” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.