Maraş tarhanası, cips haline getirilerek Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Kahramanmaraş’ta üretilen yoğurt ve kekikli tarhana, Avrupa pazarları için cips haline getirilip gönderiliyor. Kentte yılda 25 bin ton tarhana üretimi yapılırken, bunun 15 bin tonu iç pazarda tüketilirken, geri kalan 10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor.

Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli ve tescilli markası olan tarhana, Türkiye’nin yanı sıra tüm Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Önceleri el ile geleneksel yöntemlerle üretilen tarhana, teknoloji ve makineleşme sayesinde kentin önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Kentte yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilerek sağlıklı ortamlarda üretilen çorbalık ve çerezlik tarhana, yaz-kış tüketilmektedir. Kahramanmaraş’ta hem cips, hem sofralık, hem de firik olarak üretilen tarhana, Türkiye’nin dört bir yanına satışa sunulmaktadır ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapılmaktadır.

Kent genelinde yıllık 25 bin ton civarında üretilen tarhananın 15 bin tonu iç pazarda tüketilirken, geri kalan 10 bin tonu yurtdışına ihraç edilmektedir. Protein açısından zengin olan tarhana, yoğurt, dövme, kekik, tuz ve su gibi beş ana maddeyle yapılmaktadır. Büyük krom kazanlarda pişirilen tarhana, bir gün dinlendirilip ikinci gün makinelerle serilerek geniş alanlarda güneşte kurutulmaktadır. Kurutulup paketlenen ve çeşitli alternatifleri olan tarhana, Kahramanmaraş’tan tüketicilere sunulmaktadır.

Tarhana üreticisi Ümmet Güngör, “Tarhana sezonunu açtık. Dağlardan topladığımız kekik ve Engizek Dağı’ndan gelen yoğurt ile tarhanamızı en kaliteli şekilde hazırlıyoruz. Farklı tat seçenekleriyle ürettiğimiz tarhanayı hem Türkiye içinde hem de yurtdışına gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.