LG, AB’ye ucuz batarya sağlamak için Çin’le işbirliği yapıyor

Güney Kore’nin önde gelen enerji firması LG Energy Solution (LGES), Avrupa için düşük maliyetli elektrikli araç (EV) bataryaları üretmek amacıyla yaklaşık üç Çinli tedarikçi ile görüşmelerde bulunuyor.

LG, AB’ye ucuz batarya sağlamak için Çin’le işbirliği yapıyor
Yayınlama: 24.07.2024
A+
A-

Güney Kore’nin önde gelen enerji firması LG Energy Solution (LGES), Avrupa için düşük maliyetli elektrikli araç (EV) bataryaları üretmek amacıyla yaklaşık üç Çinli tedarikçi ile görüşmelerde bulunuyor. Şirketin kıdemli bir yöneticisi, Avrupa Birliği’nin Çin yapımı EV’lere ek gümrük vergisi uygulamasının ardından rekabetin artacağını belirtti.

LGES’in potansiyel ortaklıkları, küresel EV endüstrisinin talepteki keskin yavaşlama ile boğuştuğu bir dönemde, otomobil üreticilerinin daha ucuz Çinli rakiplerle aynı seviyede fiyatları düşürme baskısı altında olduğunu gösteriyor. Fransa’nın önde gelen otomobil üreticisi Renault bu ay yaptığı açıklamada, elektrikli araçları kitlesel olarak üretme planlarında lityum demir fosfat (LFP) batarya teknolojisini kullanacağını ve Avrupa’da bir tedarik zinciri oluşturmak üzere LGES ve Çinli rakibi CATL ile ortak olacağını duyurdu.

Gümrük vergisinin ardından yatırım açıklamaları

Bu açıklama, Avrupa Komisyonu’nun Haziran ayında Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38’e varan ek gümrük vergisi uygulama kararının ardından geldi. Bu karar, Çinli EV üreticileri ve batarya firmalarının Avrupa’da yatırım taahhüdü yapmasına yol açtı.

LGES’in ileri otomotiv bataryaları bölümünün lideri Wonjoon Suh, “Avrupa için bizimle LFP katot geliştirecek ve üretecek Çinli firmalarla görüşmeler yapıyoruz” dedi. Suh, şirket isimlerini vermekten kaçınsa da “Ortak girişimler kurmak ve uzun vadeli tedarik anlaşmaları imzalamak gibi çeşitli önlemleri değerlendiriyoruz” dedi. LGES yöneticisi, böyle bir ortaklığın LGES’in LFP batarya üretim maliyetlerini üç yıl içinde Çinli rakipleri ile aynı seviyeye indirmesine yardımcı olacağını ekledi.

Katot, bir elektrikli araç bataryasının en pahalı tek elementidir ve bir batarya hücresinin toplam maliyetinin yaklaşık üçte birini oluşturur. Çin, küresel olarak LFP katot tedariklerine hakimdir ve en büyük üreticileri arasında Hunan Yuneng Yeni Enerji Batarya Malzemesi, Shenzhen Dynanonic ve Hubei Wanrun Yeni Enerji Teknolojisi gibi Çinli şirketler bulunuyor.

Bugün çoğu elektrikli araç bataryası iki tür katottan birini kullanır: nikel bazlı veya LFP. Tesla’nın daha uzun menzilli modellerinde kullanılan nikel bazlı katotlar, daha fazla enerji depolayabilirken, pahalı malzemeler kullanır. BYD gibi Çinli EV üreticilerinin hakim olduğu LFP katotlar genellikle o kadar fazla enerji tutamasa da daha güvenli olarak kabul ediliyor. LFP’de daha bol bulunan malzemeler kullandıkları için daha ucuz olma eğilimindedir.

Güney Koreli batarya firmaları, nikel bazlı bataryalar üretmeye odaklanmışlardır ve şimdi, otomobil üreticilerinin ürün yelpazelerini daha uygun fiyatlı modellere genişletmek istemesi nedeniyle Çinli rakiplerinin hakim olduğu LFP batarya üretimine genişliyorr. Suh, LGES’in Avrupa pazarı için Çinli firmalarla LFP katotları üretmek üzere Fas, Finlandiya ve Endonezya’yı değerlendirdiğini söyledi.

LGES, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’daki otomobil üreticileri ile LFP batarya tedarik anlaşmaları değerlendiriyor. Ancak, Avrupa’da uygun fiyatlı EV modellerine olan talep daha güçlü. Bu segment, bölgedeki EV satışlarının yaklaşık yarısını oluşturarak ABD’deki orandan daha yüksektir” dedi.

SNE Research’e göre, Güney Koreli batarya üreticileri LGES, Samsung ve SK On, bu yılın ilk beş ayında Avrupa’daki EV batarya pazarının yüzde 50,5’ini elinde bulundururken, LGES’in payı yüzde 31,2. Çinli batarya rakipleri, Avrupa’da yüzde 47,1 pazar payına sahipken sadece CATL’ın pazar payı yüzde 34,5.

LGES’in, EV satış büyümesinin yavaşladığı bir dönemde General Motors, Hyundai Motor Stellantis ve Honda Motor ile batarya ortak girişimleri bulunuyor. Suh, genişleme için gereken bazı ekipmanların kurulumunun, ortaklarla yapılan anlaşma uyarınca talepteki yavaşlama nedeniyle iki yıla kadar ertelenebileceğini söyledi. Avrupa’da EV talebinin yaklaşık 18 ay içinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise iki ila üç yıl içinde toparlanacağını öngördü, ancak bunun kısmen iklim politikalarına ve diğer düzenlemelere bağlı olacağını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.