Koronavirüs aşıları kalp krizi yapıyor tartışmalarına son nokta

Koronavirüs aşılarının kalp krizi ve pıhtılaşma gibi risklere yol açtığına dair iddialar, aşı karşıtlarının en çok kullandığı argümanlardan biri. Peki, bu iddiaların arkasında gerçeklik payı var mı?

Koronavirüs aşıları kalp krizi yapıyor tartışmalarına son nokta
Yayınlama: 01.04.2024
A+
A-

Bilim insanları, koronavirüs aşılarının kalp krizi ve kanda pıhtılaşma gibi iddialara dair yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Yapılan 21 milyon kişi üzerindeki araştırma, aşıların kalp krizi riskini azalttığını gösterdi ve virüsü geçiren kişilerde oluşan emboli riskini düşürdüğünü ortaya koydu.

Yapılan araştırma, 10 milyon 700 bin aşılanan ve 10 milyon 39 bin aşılanmayan insan üzerinde gerçekleştirildi. İngiltere, İspanya ve Estonya’dan gelen 21 milyon insanın sağlık verilerinin 365 gün boyunca izlenmesiyle gerçekleştirilen çalışma, aşıların kalp krizi riskini azalttığını ve virüsü geçirenlerde oluşan pıhtı riskini düşürdüğünü gösterdi.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, “Aşı olan grupta toplardamarlarda ve atardamarlarda oluşan pıhtılaşma, kalp krizi ve inme gibi problemlerin, aşı yapılmayan gruba göre çok daha az olduğu görülmüş. Bu da aşının koruyuculuğunu kanıtlıyor” dedi.

Koronavirüs aşılarına ilişkin endişeleri değerlendiren Prof. Dr. Bingür Sönmez ise, “Aşı karşıtları uydurma iddialarda bulunuyorlar. Ancak hastanemizde 1250 personel üzerinde yapılan aşılarla ciddi bir problem yaşanmadı. Yapılan araştırmalar, aşının sağlık açısından önemli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.