Korkunç rakamı İSİG açıkladı! 11 yılda 695 çocuk işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yayınladığı raporda, 2013-2024 yılları arasında en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Raporda, devlet eliyle çocukların işçileştirilmesine dikkat çekilirken, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) aracılığıyla çocuk işçi sayısının arttığı ve patronlara finansman sağlandığı ifade edildi.

Korkunç rakamı İSİG açıkladı! 11 yılda 695 çocuk işçi hayatını kaybetti
Yayınlama: 11.06.2024
A+
A-

Rapora göre, MESEM tarafından maaşsız olarak çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 2024 yılında 1 milyar 698 milyon TL ödendi. Son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağının ise 15 milyar liraya yaklaştığı belirtildi. Patronların yeni finansman arayışına girdiği vurgulanarak, “ustalık telafi programı”yla 2023 yılında programa başvuran patron sayısının 1 milyonu geçtiği ve aylık ödemenin yaklaşık 4,2 milyar TL’yi bulduğu ifade edildi.

Raporda, son 11 yıl içinde en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiği bilgisi verilirken, bu ölümlerin nedenlerine de değinildi. En fazla çocuk işçi ölüm nedeninin trafik ve servis kazaları olduğu belirtilerek, mevsimlik tarım işçisi olan çocukların tıka basa dolu araçlarda yaşadığı kazaların bu ölümlerin büyük bir kısmını oluşturduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, çocuk işçi ölümlerinin en fazla 12-17 yaş aralığında olduğu ve Türkiye’de çocuk işçiliğinin 4 ila 8 yaş aralığında başladığı bilgisi paylaşıldı. Tarım, sanayi, inşaat ve hizmetler gibi çeşitli sektörlerde çalışan çocuk işçilerin sayısının milyonları aştığı vurgulanarak, göçmen çocuk işçilerin ölüm sayılarının da önemli olduğu belirtildi.

Son olarak, çocuk işçi cinayetlerinin şehirlere göre dağılımına da yer verilen raporda, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul ve Adana gibi şehirlerde çocuk işçi ölümlerinin yoğunlaştığına dikkat çekildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.