“Kamu emekçileri acil iyileştirmeler bekliyor”

Türkiye’de emeğiyle çalışan kesimin büyük çoğunluğunun asgari ücret veya çok az üstündeki bir maaş bandına sıkıştırıldığını belirten Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, kamu emekçilerinin acil olarak çeşitli iyileştirmeler beklediğini söyledi.

“Kamu emekçileri acil iyileştirmeler bekliyor”
Yayınlama: 03.04.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER

Kütük, 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada, halkın uzun süredir artan ekonomik zorluklara ve sosyal adaletsizliklere demokratik tepki gösterdiğini, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer illerde iktidarın hezimete uğramasının açlığın ve yoksulluğun sandıklara yansımasının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Temel gıda fiyatlarında bile durdurulamaz artışın, kabaran faturaların, ülke genelinde bırakın ev sahibi olmayı kira ödeyebilmenin bile zenginlik göstergesi sayıldığını anımsatan Kütük, şunları kaydetti: “TÜİK’e göre kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olmuştur, oysa tek başına bu bile, çalışan kesimin yüzde 90’ının bu rakamı rüyasında bile göremiyor olması, ülkedeki refah dağılımının ne kadar adaletsizce yapıldığını ortaya koymaktadır. Asgari ücretin 7 bin lira altındaki ortalama 10 bin TL’lik emekli aylığını insanca yaşama uygun bir seviyeye çekmek yerine onları promosyon vaadiyle oyalamak ve bunu bile bankalara yüklemek, emeklilerin sandıktaki tavrını belirlemiş, keskinleştirmiştir. Cumhur İttifakı’nın ülkede nüfusu en yaşlı ilk 10 kentte sadece 2 belediye kazanması ve 8 belediyeyi ana muhalefetin alması, tek başına emeklilerin iktidardan artık umudu nasıl kestiğinin göstergesidir.”

Kamu emekçisinin acil olarak çeşitli iyileştirmeler beklediğini anımsatan Kütük, 1. derece gelmiş tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesini, disiplin affının getirilmesini, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini, seyyanen verilen zam tutarındaki ek ödemenin emeklilik koşullarına yansıtılmasını ve emekli memurlara da verilmesini, memurlara bayram ikramiyesi, kira ve yol yardımı yapılmasını, polis, asker, infaz koruma memuru vb. sendikaya üye olmasını ve sendika kurma hakkının sağlanmasını istediklerini kaydederek, “Birikimli enflasyonun yüzde 15’i aştığı aydan itibaren enflasyon farkının maaş ve ücretlere aylık olarak yansıtılmalıdır.  Kamuda mülakat kaldırılmalıdır. Kamuda sözleşmeli çalışan sonlandırılmalı tamamı kadroya geçirilmelidir. Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalıdır. Kamuda eşit işe eşit ücret ödenmelidir. Memur ve memur emeklisi bankalardaki promosyonlardan eşit yararlanmalıdır.” diye konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.