Japonya 36,8 milyar dolarlık döviz müdahalesini doğruladı

Japonya’nın yendeki değer kaybını dengelemek için yaptığı müdahalenin 36,8 milyar dolar olduğu açıklandı.

Japonya 36,8 milyar dolarlık döviz müdahalesini doğruladı
Yayınlama: 01.08.2024
A+
A-

Japonya Maliye Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Japon yetkililer Temmuz ayında yeni desteklemek için 5.53 trilyon yen (36,8 milyar dolar) harcadı. Japonya Maliye Bakanlığı 27-29 Temmuz tarihleri arasındaki döneme ilişkin rakamları açıkladı. Müdahalenin miktarının beklentiler doğrultusunda gerçekleştiği görüldü. BOJ’un hamlesi Japon yetkililerin aşırı oynak döviz hareketlerine karşı devreye gireceklerine dair tekrarlanan uyarılarının ardından geldi. Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi müdahaleden 2 gün önce, kur hareketlerini yakından takip ettiklerini ifade ederek, “Kur hareketlerinin istikrarlı olması ve temel ekonomik göstergeleri doğru bir şekilde yansıtması önemli” diye konuşmuştu.

Japonya’nın döviz piyasasına son müdahalesi, yenin ABD doları karşısında 38 yılın en düşük seviyesine gerilemesinden kısa bir süre sonra geldi. Mayıs ayı sonlarında Japon hükümeti, Ekim 2022’den bu yana ülkenin ilk döviz müdahalesini onaylamıştı.

Japonya Merkez Bankası’ndan faiz artırımı

Japonya Merkez Bankası (BOJ), temel faiz oranlarını yüzde 0,1’den yüzde 0,25’e yükseltti ve devlet tahvili alımlarını 2026’ya kadar 6 trilyon yenden 3 trilyon yene indireceğini açıkladı. Faiz kararı, BOJ Politika Kurulu’nda 2’ye karşı 7 oyla alındı. BOJ, enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın seyredeceğini öngörerek, çekirdek enflasyonun Mart 2025’te yüzde 2,5, Mart 2026’da yüzde 2,1 ve bir sonraki yıl yüzde 1,9 olmasını bekliyor. Japon ekonomisinin bu mali yılda yüzde 0,6 ve sonraki iki yılda yüzde 1,0 büyüyeceği tahmin ediliyor.

“BOJ’un faiz artırımı Japon hisseleri için riskler oluşturabilir”

BlackRock Yatırım Enstitüsü APAC ve Orta Doğu yatırım stratejisti Ben Powell, Japonya Merkez Bankası’nın son politika değişikliğinin, yüksek faizlerin borçlanma maliyetlerini artırması ve şirket kârlarını azaltması durumunda Japon hisse senetleri için yakın vadeli riskler oluşturabileceğini savundu. Yine de Powell, Tokyo hisselerinde ağırlığını artırda kalmayı ve bunları döviz dalgalanmalarına karşı korumasız tutmayı öneriyor. Powell, “Ücret artışları ılımlı enflasyona ve kurumsal fiyatlandırma gücüne yansıyarak uzun vadeli stratejik ufuktaki iyimserliğimizi güçlendiriyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.