Isı adası nedir, nasıl oluşur? İşte İstanbul’a kar yağmamasının nedeni…

Isı adası nedir, nasıl oluşur? İstanbul’a beklenen kar bir türlü yağmıyor. İstanbul’un çevresindeki iller kar altında olmasına karşın İstanbul bir türlü özlediği kar yağışıyla buluşamadı. Uzmanlar ise akıllardaki İstanbul’a neden kar yağmıyor? sorusunun yanıtı olarak ısı adasını verdi. Peki ısı adası ne demek? İşte yanıtlar…

Isı adası nedir, nasıl oluşur? İşte İstanbul’a kar yağmamasının nedeni…
Yayınlama: 31.01.2024
A+
A-

İstanbul kara hasret kaldı! Aylardır Meteoroloji ve AKOM İstanbul için kar yağışı uyarısı yapıyor. Ancak kar yağışı uyarıları bir türlü gerçekleşmiyor. İstanbul’un çevre illeri kar altında kalırken, İstanbullular karı ancak gözyüzünde karla karışık yağmur olarak görebildiler. Kentin yüksek kesimlerinde yaşayanlar biraz daha şanslı. En azında yerde hafif bir beyaz kar örtüsü görebildiler. Peki İstanbul’a neden kar yağmıyor? Bu sorusunun yanıtı başka bir soruyu da beraberinde getirdi. Meteorolji uzmanları İstanbul’a kar yağmama nedeninin ‘Isı adası’ olduğunu açıkladı. Peki ısı adası nedir, ısı adası ne demek, nasıl oluşur? Gelin birlikte öğrenelim…

Isı adası nedir?

Isı adası, meteoloji uzmanlarının kullandığı tanımlardan biri. Isı adası, bir bölgenin sıcaklığının çevredeki diğer bölgelerden bariz bir şekilde yüksek olmasını anlatan bir tabir. İstanbul’un çevresi Kocaeli, Gebze, Edirne, Tekirdağ kar altındayken İstanbul bu karlı bölgelerin içinde sıcaklığı daha yüksek bir ada gibi karsız günler geçiriyor. 

Isı adası nasıl oluşur?

Peki ısı adası nasıl oluşur? Isı adasının oluşması coğrafi koşullara ve çevresel faktörlere bağlı olabilir. İstanbul deniz seviyesinde bir kent olması nedeniyle denizsel ılıman etki altında. Deniz etkisi İstanbul’un hava sıcaklarını yükselten coğrafi bir faktör olarak önümüzde. Ocak ayında İstanbul’da deniz suyu sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Ocak ayında ölçülen deniz suyu sıcaklıkları 10-11 derece seviyesindeydi. Ancak kar yağışının oluşması için deniz suyu sıcaklıklarının 8 derece ve altında olması gerekiyor. Ocak ayı itibariyle deniz suyu sıcaklıkları İstanbul’da bir ısı adası oluşmasına neden oluyor.

Deniz suyu sıcaklıkları ısı adası oluşmasının tek nedeni değil. İstanbul’daki yoğun şehirleşme, araç sayısının fazlalığı, nüfusa bağlı ısı kaynaklarının kullanımındaki yoğunluk şehrin genel sıcaklığının beklenenden daha yüksek olmasına neden oluyor. Şehirleşme etkisi nedeniyle İstanbul çevredeki illere kıyasla daha yüksek sıcaklıklara sahip oluyor. Kar yağışı gökyüzünde başlasa bile yer yüzündeki sıcaklık nedeniyle İstanbul’a yağmur yada karla karışık yağmur olarak iniyor. 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.