İmalat PMI altıncı ayda da büyümesini sürdürdü

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Kasım 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Ekimde 51,2 olarak ölçülen manşet PMI kasımda 52 değerini aldı. Böylelikle 6 aydır endeks büyümeye işaret etti.

İmalat PMI altıncı ayda da büyümesini sürdürdü
Yayınlama: 01.12.2021
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, kasımda 52 değerini aldı. Böylelikle endeks 6 aydır büyümeye işaret etmiş oldu. İSO’nun değerlendirmesine göre faaliyet koşullarındaki iyileşmede üretimin yeniden büyümeye geçmesi etkili olurken, istihdamdaki artışın devam etmesi de üretimi destekledi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI kasım verilerine göre, Türk lirasındaki değer kaybı ve tedarik zincirlerindeki aksamalar sonucu Türkiye Sektörel PMI raporunda takip edilen 10 sektörün tamamında belirgin fiyat artışları gözlendi.

Endekste 50’nin üzeri seviyeler büyüme, altı ise daralma sinyali olarak değerlendiriliyor.

İSO’nun değerlendirmesine göre ekimdeki yavaşlamanın ardından Kasımda üretim hafif bir artış kaydetti. Faaliyet koşullarındaki iyileşmede üretimin yeniden büyümeye geçmesi etkili oldu. İstihdamdaki artışın devam etmesi de üretimi destekledi. Sektör son bir buçuk yıl boyunca kesintisiz bir şekilde yeni istihdam yarattı.

Toplam yeni siparişlerde zayıflık sinyalleri arttı

Ankete göre, yeni alınan ihracat siparişlerinde devam eden büyümeye rağmen toplam yeni siparişlerde zayıflık belirtileri arttı.

Art arda ikinci ay yavaşlama kaydeden toplam yeni siparişlerde düşüş bildiren anket katılımcıları bu durumu fiyat artışlarına, elektronik parça eksikliklerine ve otomotiv sektöründe yaşanan sorunlara bağladı. Kasımda girdi maliyetlerinin kaydettiği sert artışa bağlı olarak girdi fiyatları enflasyonu keskin bir şekilde hızlanarak Eylül 2018’den beri en yüksek düzeye çıktı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.