“Hayvancılıkta, makineleşme yatırımları desteklenmeli”

Büyükbaş hayvan yetiştiricisinin artan üretim maliyetleri altında ezildiğini söyleyen Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (Mersin DSYB) Başkanı Nuri Demirbaş, kent genelinde üreticiden alınan sütün taban ve tavan fiyatı 11 ila 17 TL arasında değiştiğini kaydetti.

“Hayvancılıkta, makineleşme yatırımları desteklenmeli”
Yayınlama: 01.08.2024
A+
A-

Havayla temas etmeden soğutma tankına iletilip sanayicinin kullanımına sunulan birinci sınıf çiftlik sütünün litresinin 17 TL’den satıldığını belirten Nuri Demirbaş, Kırsalda günlük 20-30 litre üretim yapan küçük işletmelerdeki sütün ise 11 TL’den alıcı bulduğunu ancak sanayi firmalarının yüksek toplama maliyetleri nedeniyle şehir merkezine uzak mesafelerden alım yapmadığına vurgu yaptı. Demirbaş, “Daha önce litre başına verilen 50-60 kuruşluk toplama primi yeterli gelirken, şu an 2 TL’lik toplama ve soğutma bedeli giderleri karşılamıyor. İşleme, paketleme ve nakliye gibi maliyetler uç uca eklendiğinde 1 litre süt, tüketiciyi 30 ila 50 TL arasında bir fiyatla ulaşıyor. Bu alandaki faaliyetlerin devam etmesi, üretimden vazgeçenlerin tekrar işbaşı yapması ve kadroya yeni yüzlerin dahil edilmesi için yetiştiricinin mali refaha ermesi gerekiyor. 1,5 yıl önce inek fiyatları 15 bin ila 20 bin TL arasında değişiyordu. Günümüzde büyükbaş hayvan fiyatları 150-170 bin TL bandında seyretmesi nedeniyle yetiştiriciler biraz daha sakin davranabiliyor. Çünkü sütten istediği Kazancı elde edemeyen işletmeler hayvanını kesime göndererek gelir elde ediyor. Kent genelinde büyük çiftliklerde toplu şekilde kesime giderek sektörden çekiliyor. Bu durum üreticiyi mali açıdan rahatlatsa da hayvan varlığının geleceği açısından büyük tehlike oluşturuyor. Geçen sene 930 üyesi bulunan birliğimizdeki kayıtlı yetiştirici sayısı yüzde 20 azalarak 744’e, ortalama 10 bin olan anaç hayvan sayısı da yüzde 11 oranında düşerek 8 bin 900’e geriledi” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İthalat geliri ile hayvancılığı geliştirmek amacıyla bu yıl içinde 600 bin baş besilik sığır alımı yapacağına ilişkin kararı hakkında da bilgi veren Demirbaş, hayvanları taşıyan gemilerin ülkeye giriş yaptığını söyledi. Canlı hayvan ithalatının sorunlara çözüm olamayacağının altını çizen Demirbaş, “Dış alıma yapılan harcama tutarlarının oda ve birliklerin tasarrufuna sunulması üretici ve tüketiciye olumlu şekilde yansır. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, ithal hayvanların daha iyisini suni tohumlamayla elde edebiliriz. Yeter ki yetiştiricinin yatırımı ithalatla baltalanmasın. Şu an gelecek 600 bin baş besi danası talebini iki yılda karşılayabiliriz” ifadesini kullandı.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.