Gözler yoğun veri gündeminde

Bu hafta İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının politika kararları ile başta ABD tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Gözler yoğun veri gündeminde

Bu hafta gözler, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının politika kararları ve ABD’de tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Fed, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, faizlerin “yakında” artırılmasının uygun olacağını belirtirken Fed’in para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası yaptığı açıklamalar varlık fiyatlarında dalgalanmayı beraberinde getirdi.

Varlık alımlarının mart ayı başında sona erdirileceğini ifade eden Fed, bilanço azaltma prensipleri üzerinde de anlaşıldığını ve bilanço azaltımının faiz artımından sonra başlayacağını duyurdu.

Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmediğini dikkatle izleyeceklerini kaydeden FED Başkanı Powell, yüksek enflasyonun beklenenden daha kalıcı hale gelme riski de dahil olmak üzere risklere karşı dikkatli olacaklarını ve uygun şekilde yanıt vereceklerini dile getirdi.

Powell, Fed’in bilanço azaltımının ise faiz artışının ardından geleceğine işaret ederek, bilançonun küçültülmesine ilişkin zamanlama, hız ve diğer ayrıntılar konusunda karar alınmadığını, bunun gelecek toplantılarda görüşüleceğini bildirdi.

Bu gelişmelerle birlikte, tahvil piyasalarında Fed’in mart ayında 50 baz faiz artışına gideceğine ilişkin beklentiler güçlenirken, yıl sonunda politika faizinin en az yüzde 1,25’e yükseltileceği tahmin ediliyor.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim ise varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor. Rusya, Ukrayna’ya saldırma niyetinde olmadığını belirtirken ABD Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere ve Belarus’a yaptığı askeri yığınağını daha da artıracağını açıkladı. 

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya karşı Kuzey Akım 2 projesinin iptali dahil her seçeneğin masada olduğu açıklaması yapılırken ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Batı’nın diplomatlarını Ukrayna’dan çekmesinin yanlış olduğunu ve artan tansiyonun Ukrayna ekonomisine olumsuz etkisinin her geçen gün arttığını kaydederken tansiyonun düşürülmesi gerektiğini belirtti.  Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Batı, Ukrayna’da yarın savaş olacak izlenimi veriyor. Bu doğru değil” dedi.

Söz konusu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,87 ile yüzde 1,71 arasında dalgalanmasının ardından haftayı önceki hafta kapanışının hemen üzerinde yüzde 1,77 seviyesinden tamamladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sonrası güvenli liman varlıklardan altının ons fiyatı yükseliş eğiliminde girdi. Ancak FED’in şahinleşen tutumuyla geçen hafta yüzde 2,42 düşüşle 1.790 dolara indi.

Brent petrolün varil fiyatı ise yükseliş eğilimini üst üste altıncı haftaya taşıyarak 90,1 dolarla 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine çıkarak haftayı yüzde 2,1 artışla 88,8 dolardan tamamladı.

Bunlarla birlikte analistler, dünya genelinde açıklanmaya başlayan 2021 4. çeyrek şirket finansal tablolarının hisse bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkati çekiyor.

Gözler yoğun veri gündeminde

FED’in bu haftaki şahin açıklamalarına karşın, enflasyonunun yükselmeye devam etmesi halinde elindeki araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtmesi bu hafta açıklanacak verilerin önemini artırdı.

Bilanço sezonun ise gelecek haftadan itibaren gündemi daha fazla meşgul etmesi bekleniyor. Bu hafta açıklanan bilançolara göre, ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın karı 2021’de 5,5 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı.

ABD’li teknoloji devlerinden Apple’ın geçen yılın ekim-aralık döneminde elde ettiği gelir, tedarik zinciri sıkıntılarına rağmen yıllık yüzde 11 artışla 123,9 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. 

Microsoft’un net karı ise geçen yılın ekim-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 18,8 milyar dolara yükseldi.

Diğer yandan ABD ekonomisi Covid-19 salgınının etkisiyle 2020’de gösterdiği daralmanın ardından geçen yıl yüzde 5,7 ile 1984’ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydetti.

New York Borsası Fed’in şahinleşen tutumuyla satış baskısı altında kalsa da, S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 0,77, Dow Jones endeksi yüzde 1,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,01 değer kazandı.

31 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, Salı günü İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI, inşaat harcamaları ve ISM imalat sanayi PMI, Çarşamba ADP istihdam raporu, Perşembe günü hizmet sektörü PMI, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri, Cuma günü ise işsizlik verileri takip edilecek.

Avrupa’da merkez bankaları haftası

Avrupa’da ise gözler perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) politika faizi kararları olmak üzere yoğun veri gündemine çevrilmiş durumda.  

Gelecek hafta ECB’nin politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, tahvil piyasalarında BoE’nin yüzde 80 ihtimalle politika faizini 15 baz puan artıracağı fiyatlanıyor.

Rusya ile Ukrayna arasında artan çatışma ihtimali bu hafta da Avrupa gündemini meşgul etmeyi sürdürürken, bölgede artan tansiyon risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Bu hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,83, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,45 ve İtalya’da MIB 30 endeksi ise yüzde 1,83 değer kaybetti.

Gelecek hafta Avrupa’da Pazartesi günü Avro Bölgesi’nde 2021 4. Çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Salı günü bölge genelinde imalat sanayi PMI ve Almanya ile Avro Bölgesi’nde işsizlik, Çarşamba günü Avro Bölgesi’nde TÜFE, Perşembe günü bölge genelinde hizmet sektörü PMI ve Cuma günü ise Almanya’da fabrika siparişleri takip edilecek.

Asya piyasalarına Covid -19 ve FED darbesi

Asya’da bu hafta pay piyasalarında para politikasını sıkılaştıracağını duyuran Fed sonrası satış ağırlıklı eğilim güçlenirken, artan Kovid-19 vakaları da söz konusu seyri destekledi.

Bölge genelinde yayılmayı sürdüren Kovid-19 salgını bazı ülkelerde önlemlerin artırılmasına sebep olurken, Japonya’nın 16 eyalette uyguladığı kısmi olağanüstü hali 34 eyalete genişletmeyi planladığı bildirildi.

Çin’de yaklaşan yeni yıl tatili sebebiyle artan hareketlilik virüsün yayılmasının daha da hızlanacağı endişesiyle risk iştahının azalmasında etkili oldu.

Asya’da açıklanan makroekonomik verilere göre, Güney Kore ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllık yüzde 4,1 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Bununla birlikte Asya borsaları ise haftayı kayıplarla kapattı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,92, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 4,57, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 6,03 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 5,67 değer kaybetti.

Çin borsaları hafta boyunca yeni yıl tatili nedeniyle kapalı olacak.

 Yurt içinde ise gözler enflasyona çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarıyla birlikte değer kaybederken, gelecek hafta gözler açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

TÜFE verileri yatırımcıların odağına yerleşirken, AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler ocakta TÜFE’nin aylık bazda yüzde 10,09 artmasını beklerken bazı uzmanlar ise artışın bu rakamın da üzerinde olabileceğine işaret ediyor. 

Gelecek hafta yurt içinde, Pazartesi günü dış ticaret dengesi, Salı günü imalat sanayi PMI, Perşembe günü TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Cuma günü ise TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru verileri ekonomi gündemini belirleyecek

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.