Elon Musk’ın X’i, video konferans piyasasına giriyor
Elon Musk’ın X platformu, Zoom ve Google Meet’e rakip olabilecek X Conference adlı video konferans aracını test ediyor.
Bu araç, şimdilik basit özelliklere sahip olsa da çalışanları hedef alan bir platform olarak öne çıkıyor. X’in yeni özellikleri, uygulamanın “her şey için bir uygulama” olma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Elon Musk’ın X platformu, Zoom ve Google Meet’e rakip olabilecek X Conference adlı video konferans aracını test ediyor.
Bu araç, şimdilik basit özelliklere sahip olsa da çalışanları hedef alan bir platform olarak öne çıkıyor. X’in yeni özellikleri, uygulamanın “her şey için bir uygulama” olma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
“Her şey için bir uygulama” olmak isteyen Elon Musk’ın X’i, kullanıcılarından ziyade kendi çalışanlarına yönelik gibi görünen yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. Şirket, Zoom’un kendi versiyonu olan X Conference’ı test ediyor.
Bir X çalışanı olan Chris Park kısa süre önce yaptığı bir paylaşımda, özelliğin şirket içinde test edildiğini belirtti.
Park’ın ekran görüntüsü ve araçla ilgili açıklamalarına göre, bu araç Zoom veya Google Meet ile karşılaştırıldığında çok kişili video konferans açısından oldukça basit bir versiyon. Park, konuşmacıları sabitleme yeteneği ve geliştirilmiş bildirimlerin araca yakında ekleneceğini söyledi.
Aracın Google Hangouts, Zoom, AWS Chime ve Microsoft Teams’e kıyasla güçlü bir alternatif olduğuiddia edildi. Elon Musk da Park’ın gönderisine ateş emojisi ile yanıt vererek kısaca görüşünü belirtti.
Daha önce de uygulamanın mekansal ses destekleyeceği ve yerleşik altyazılara sahip olacağı iddia edilmişti. Ancak bu özelliklere rağmen, X’e ait bir video konferans platformuna, çalışanları dışında herhangi bir talep olup olmadığı net değil.
Uygulama, zaten kişi-kişi video görüşmelerini ve Spaces üzerinden yapılan genel yayınları destekliyor.
X, Musk’ın Donald Trump ile yaptığı son görüşmede olduğu gibi, yüksek profilli yayınlar sırasında teknik zorluklar yaşamıştı. Musk, sorunların “DDOS saldırısı” nedeniyle yaşandığını söylese de bazı güvenlik uzmanları ve eski çalışanlar bu açıklamayı gerçekçi bulmadı.
X’in yeni video konferans özelliğiyle kimi hedeflediği şimdilik belirsiz. Bu, şirketin kurumsal dostu gibi görünen özelliklere yöneldiği ilk sefer değil. X, geçen yıl bir iş arama aracını da platforma eklemişti. Musk, X’in LinkedIn’in ‘havalı’ bir versiyonunu yapmasını istediğini belirtmişti.
X’in ‘her şey için’ olma yolculuğu
Twitter henüz el değiştirmeden önce çok amaçlı kullanıma adapte olma yolunda ilerliyordu. Platform 2020 yılında Fleets isimli bir hikaye özelliği ekledi. Bu özellik kullanıcıların 24 saatlik kaybolan geçici paylaşımlar yapmasına imkan tanıyordu. Ancak Fleets bu Instagram-vari özelliği 2021 yılında kaldırdı. Twitter, Clubhouse’a benzer şekilde, kullanıcıların canlı sesli sohbetler yapmalarına izin veren Spaces özelliğini de 2021 yılında hayata geçirdi. Bu özellik, kullanıcıların gerçek zamanlı olarak sesli sohbet yapmasına olanak tanıyor.
Yine 2021 yılında Twitter, haber bülteni platformu Revue’yu satın aldı ve kullanıcıların e-posta bültenleri oluşturup paylaşmalarına olanak tanıyan bir özellik ekledi. Özelliği daha önce Substack’ta da görmüştük.
Kısa videolar da Twitter’a girdi. TikTok ile başlayan furyada Twitter da kullanıcıları video paylaşımına teşvik etmeye başladı.
Twitter, Snapchat’ten ilham alarak bazı AR (Artırılmış Gerçeklik) filtreleri sunmaya başladı. Bu özellikler, kullanıcıların tweet’lerine eğlenceli ve interaktif öğeler eklemesine imkan tanıyordu.
Kaynak: HABER MERKEZİ