“Elektrikli araçları teşvik ederek emisyonları azaltabiliriz”

Sürdürülebilir ulaşımın, çeşitli ulaşım modları ve sistemlerini kapsayan bir kavram olduğunu belirten Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Doç. Dr. Fikret Zorlu, sürdürülebilir ulaşımın temel amacının uzun vadede çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu söyledi. Zorlu, “Bu yaklaşım, ulaşımın her yönünü kapsayarak çevre dostu ve etik bir ulaşım sistemini hedefler. Sürdürülebilir ulaşım, fosil yakıtların azaltılması, karbon ayak izinin minimize edilmesi, toplu taşımanın teşvik edilmesi ve yeşil altyapının kullanımını içerir” dedi.

“Elektrikli araçları teşvik ederek emisyonları azaltabiliriz”
Yayınlama: 13.08.2024
Düzenleme: 14.08.2024 11:53
A+
A-

Sürdürülebilir kent içi ulaşım planlamasının, toplu taşıma ağının güçlendirilmesinin, yaya ve bisiklet altyapısının geliştirilmesinin, elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesinin, trafik yönetimi ve çevre dostu teknolojilerin kullanımını içermesi gerektiğini dile getiren Zorlu,  “Bu prensiplerin, şehirlerin daha sürdürülebilir ve yaşanabilir olmasını sağlayacağını söyledi. Zorlu, “Sürdürülebilir ulaşım konusunda hem dünyada hem de Türkiye’de çalışmalar var. Motorize ulaşım payını azaltmak veya motorize olmayan bisikletler gibi taşıtların payını artırmak amaçlanmaktadır. Tabii bu oranı çok yüksek düzeye çıkarmak mümkün değil, çünkü insanlar uzun mesafe yolculuk yapıyorsa bisiklet kullanmayı zorlayamayız. Ancak kısa mesafelerde bisikletle ulaşım mümkündür” diye konuştu.

“Raylı sistemler ve elektrikli otobüsler için bütçe ayrılmalı”

Sürdürülebilir ulaşımı sağlamak için güvenli yaya ve bisiklet yolları yapılmasının gerektiğine vurgu yapan Zorlu, toplu taşımanın daha verimli, ucuz ve sürdürülebilir bir seçenek dikkat çekerek, “Otomobillerin trafikteki artışı, otomobil sahipliği ve kullanım sıklığının artmasının bir sonucudur. Otomobil sahibi olmak her faaliyet için otomobil kullanımını gerektirmez, başka seçenek olmadığında, acil durumlarda veya yürüyerek gidemeyeceği mesafelerde otomobil kullanabilirler. Ancak daha iyi seçenekler sunulursa otomobillerin trafikteki payı azaltılabilir. İnsanların bütün işlerine ve aktivitelerine ulaşmak için araç kullanmak zorunda kalması aslında bir sorundur. Bu da tabii ki yakıt tüketimine neden olur ve çevresel sorunlara yol açar” diye vurguladı. Türkiye’de sürdürülebilir ulaşımın başlangıç aşamasında olduğunu ve henüz çok gelişmediğini vurgulayan Zorlu, dünyanın her yerinde toplu taşıma sistemlerinin gelişmekte olduğunu söyledi. Zorlu, “Toplu taşıma tercih edilmediğinden çevresel kirlilik artıyor. İnsanların toplu taşımayı kullanmasını teşvik ettirici politikalar hazırlanmalı ve yatırımlar yapılmalıdır. Raylı sistemler ve elektrikli otobüsler için bütçeler ayrılmalı ve insanların sürdürülebilir ulaşımı kullanması teşvik edilmeli” dedi.

Yük taşımacılığında büyük araçların yük ve kilometre planlamalarını yapması gerektiğini belirten Zorlu, “Şehir içi pazarlardan, depolardan ve eve teslimatlar yapan yük taşıtları yakıt tüketiminde önemli bir paya sahiptir. Ve bu yük taşıyan araçlar verimli bir sistemle dağıtım yapmıyorsa çevreye zarar verir. Büyük araçların yük planlanması ve dağıtım sisteminin sürdürülebilirlik ve verimlilik kriterlerine göre yapılması gerekiyor. Uzun mesafelere küçük miktarlı taşımalar için elektrikli araçların yönlendirilmesi gerekiyor. Bunların hepsini planlarsak hem paramızı hem de çevremizi koruyabiliriz. Yerel yönetim bu sorunu tek başına çözemez. Sürdürülebilir ulaşım ulusal bir politikalarla birlikte mümkündür. Örneğin elektrikli araçlara daha fazla teşvik vererek emisyonları azaltabilirsiniz” ifadesini kullandı.

 

 

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.