Ek ders ücretlerinin yüzde 100 artırılmasını istediler!

Hürriyetçi Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ergun Ayyıldız, uzman ve başöğretmenlik tazminatlarının emekliliğe yansıtılarak, ek ders ücretlerinin yüzde 100 oranında artırılmasını istedi. Ayyıldız, eğitimcileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) çalışanların istediği şekilde düzenlenmesi için mücadeleye çağırdı.

Ek ders ücretlerinin yüzde 100 artırılmasını istediler!
Yayınlama: 12.06.2024
A+
A-

Ayyıldız, sendika üyeleri ile birlikte yaptığı açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir müfredat hazırladığını ancak bunun için öğretmenlerin fikrinin alınmadığını bildirdi. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen yürürlüğe girdiğini, Anayasa Mahkemesi’nin bazı maddelerini iptal ettiğini anımsatarak, “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin maalesef öğretmenlerin görüşlerini almadan, yeni ÖMK düzenlemesini hazırlayarak TBMM’ye göndermeye çalışmaktadır. Hazırlanan ÖMK ile çalışma koşullarının, ekonomik ve sosyal hakların düzeltilmesi beklenirken cezaların bulunduğu ama ödülün bulunmadığı bir kanunla karşı karşıyayız.  Milli Eğitim Eski Bakanı Mahmut Özer’in bakanlığı döneminde uzman öğretmenlik unvanı için “10 yıl görev şartını 5 yıla düşüreceğiz” başöğretmenlik unvanı için ise “uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartını kaldırıyoruz” açıklaması ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, Öğretmenler Odası Buluşmalarında, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süre şartının azaltılacağını ifade etmesine rağmen, kanun taslağında kariyer basamakları eski haliyle devam etmektedir.” diye konuştu.

Aynı kanun taslağına göre; Milli Eğitim Akademisi kurulacağı, atama bekleyen öğretmenlerin KPSS sınav puanına göre akademide eğitim aldıktan sonra ve başarılı olmaları durumunda öğretmen olma şartı getirildiğini kaydeden Ayyıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanı eğitim fakültelerinin verdiği eğitime güvenmediğini açıkça beyan etmiş oluyor. Kanun taslağına bakıldığında Akademi’ye seçilecek akademisyen ve öğretmen seçiminin bir kriteri bulunmamaktadır. Yani akademi, adam kayırmanın ve torpilin yolunu açmaya namzettir. Eğitim fakültesinde yeterli eğitimi veremediğini iddia ettiğiniz akademisyenlerin akademide nasıl bir eğitim verecekleri ise anlaşılamamıştır. Akademiler bağımsız ve özerk yapılardır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı açılacak Akademi tüm ön şartlardan yoksundur. Mili Eğitim Bakanlığı yetkililerince Rotasyon düzenlemesinin taslakta olmadığı ifade edilmesine rağmen, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 48. maddesinde öğretmenlerin bulunduğu kurumda azami çalışma süresinin 12 yıl olduğu şeklinde daha önceden mevcut olan bir düzenlemeyi kanuna koyarak zaman içinde rotasyona yasal dayanak oluşturmaya çalışmaktadır.”

Tüm sendikaların Milli Eğitim Bakanlığına çağrısına rağmen Tekin’in bildiğini okumaktan vazgeçmediğini aktaran Ayyıldız, Maliye Bakanlığının ekonomik tedbirleri de öne sürülerek kanunun  kuşa çevrildiğini bildirdi. Ayyıldız, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Uzman ve Başöğretmenlik tazminatları emekliliğe yansıtılmalıdır.
  • Daha önce verilen söz gereği Uzman Öğretmenlik başvuru süresi 5 yıla Başöğretmenlik için 10 yıla düşürülmelidir. Uzman ve Başöğretmenlik için sınav şartı kaldırılmalıdır.
  • Ek ders ücretleri %100 oranında artırılmalıdır.
  • Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalı ve kadrolu istihdam modeline geçilmelidir.
  • En düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
  • Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere tazminat ödenmelidir.
  • Kamuda ilk işe alımlarda Mülakat uygulamasına son verilmelidir.
  • Öğretmen atamalarında KPSS puan üstünlüğü tek kriter olmalıdır.

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.