“Dünyadaki birçok yerde yapay resifler oluşturuldu”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Devrim Tezcan Mersin Körfezi’nde yapılan yapay resif çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Dünyadaki birçok yerde yapay resifler oluşturuldu”
Yayınlama: 04.08.2024
Düzenleme: 05.08.2024 14:15
A+
A-

Kıyısal ekosistemlerin korunması ve restore edilmesi için dünyadaki birçok yerde yapay resifler oluşturulduğuna dikkat çeken Tezcan, “Yapay resiflerin temel hedefi balık ve diğer canlı türlerinin kullanabileceği habitatlar yaratmaktır. Yapay resifler kimi yerlerde doğal taşlarla, kimi yerlerde insanlar tarafından üretilen değişik geometrilere sahip beton bloklar dökülerek oluşturulmaktadır. Bu kapsamda Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2023 yılında Mersin ili Erdemli ilçesinde yer alan Alata sahiline yapay resifler bırakılmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün paydaş olarak yer
aldığı bu uygulama öncesi çalışma sahası deniz taban yapıları yandan taramalı sonar ile incelenmiş, alınan deniz tabanı çökel örneklerinin tane boyu analizleri yapılmıştır. Erdemli limanında üretilen 796 adet adet geleneksel içi boş küp şekilli resifler öbekler halinde deniz tabanına yerleştirilmiştir. Bu öbeklerden üç tanesi 15 metre derinlik konturuna, diğer üç tanesi ise 20 metre derinlik konturuna denk gelecek şekilde konulmuştur. Uygulama sonrasında da resiflerden elde edilen görüntüler incelenerek deniz canlılarınca tercih edilme durumları incelenmiştir. Bu resiflerin özellikle bitkiler, deniz yumuşakçaları (istiridyegiller) ve farklı türlere ait kaya balıklarının tarafından tercih edildiği görülmüştür” dedi.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.