“Deniz Alan Planlaması yapılmalı”

İklim değişikliğinin etkileri sonucunda Deniz ve kıyı ekosistemini sürdürülebilir kılmak amacıyla yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve ODTÜ İklim Merkezi Müdürü Profesör Doktor Barış Salihoğlu, ekosistemleri sürdürülebilir kılmanın ve öncelikle bu ekosistemler üzerinde etki eden farklı baskıları doğru anlamak gerektiğini söyledi.

“Deniz Alan Planlaması yapılmalı”
Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-

Bu baskıların en başında iklim değişimi, karasal kökenli kirlilik, balıkçılık, okyanus asitlenmesi, oksijensizleşme ve kıyısal yapılaşmanın geldiğini vurguladı. İklim değişiminin etkilerini kısa vadede azaltmanın mümkün olmadığını ve iklime dayanıklı ekosistemler oluşturabilmek adına diğer baskıları ortadan kaldırmanın gerekli olduğunu dile getiren Salihoğlu, “Bunun için öncelikle deniz alan planlaması yapılması ve farklı sektörlerin ekosistemi üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yönelik planların oluşturulması gerekmektedir. Bunun ötesinde deniz alanlarının en az yüzde 30’unu 2030’a kadar koruma altına almak önemli bir hedeftir” diye konuştu.

Deniz kirliliğinin en önemli sebeplerinden birinin de karasal kökenli olduğuna değinen Barış Salihoğlu, özellikle şehir, endüstri ve tarım kökenli kirleticilerin bunların başında geldiğini söyledi. Şehir deşarjlarının muhakkak ileri biyolojik arıtmadan sonra denize verilmesi gerektiğine dikkat çeken Salihoğlu, “Sanayi atıklarının ancak ileri arıtma sonrası denize deşarj edilmesi ve iyi tarım uygulamaları yapılmalıdır. Özellikle bitkisel kökenli besinlere yönelerek daha az tarım arazisi, su kaynağı kullanarak bu yönde oluşan kirliliğinin azaltılması için önlemler alınmalıdır” dedi.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.