Çukurova’nın biyoçeşitliliği dijital deneyimlerle zenginleştiriliyor

Geçtiğimiz Mayıs ayında açılışı yapılan Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezi, ziyaretçilerini memelilerden kuşlara, sürüngenlerden kelebeklere kadar toplam 175 farklı türle tanıştırıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla açılan merkez, Adana’nın zengin biyoçeşitliliğini modern ve interaktif yöntemlerle gözler önüne seriyor.

Çukurova’nın biyoçeşitliliği dijital deneyimlerle zenginleştiriliyor
Yayınlama: 17.09.2024
A+
A-

Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içinde yer alan merkez, 13.823 metrekarelik alana kurulu ve toplam 136 milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçirildi. Çukurova ilçesinde yer alan bu merkezde, 39 memeli, 41 kuş, 24 sürüngen, 24 amfibi, eklembacaklılar, 10 kelebek, 12 odunsu gövde ve 25 bitki canlandırması sergileniyor.

Ziyaretçiler dijital akvaryumlar sayesinde bölgenin su altı ekosistemlerini keşfedebiliyor. Dokunmatik ekranlarla su altındaki canlıların hareketleri izlenebiliyor ve detaylı bilgilere ulaşılabiliyor. Uçuş simülasyonuyla ise Adana’nın doğal güzellikleri olan Yumurtalık Lagünü ve Aladağlar üzerinde bir kuş gibi süzülmek mümkün.

Merkezin en dikkat çekici özelliklerinden biri artırılmış gerçeklik uygulamaları. Tablet yardımıyla canlılar üç boyutlu olarak keşfedilebiliyor. Projeksiyon teknolojisi ile geliştirilen zemin uygulamalarında ise Aladağlar’da yaşayan sürüngenler ve böcekler ziyaretçilere sunuluyor.

Canlıların bir arada bulunduğu dijital orman, büyülü bir atmosferde ziyaretçilere keyifli bir keşif imkânı sunuyor. Ayrıca, tohum büyütme uygulamaları sayesinde dev ölçekli tohumlar, ziyaretçilerin seçimlerine göre büyüyor ve hangi bitkiye dönüşeceklerini interaktif bir şekilde öğrenmek mümkün oluyor. Çocuklar için de el hareketleri ile bitki büyütme ve ekosistem dengesi gibi oyunlar mevcut. Dinozor anatomisi uygulaması ise özellikle küçük yaştaki ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Merkezin sunduğu en heyecan verici deneyimlerden biri de VR teknolojisi ile Aladağlar’da bir dağ keçisinin gözünden zirvelerde dolaşma deneyimi. Bu sanal yolculuk sırasında ziyaretçiler endemik bitkiler ve hayvanlarla karşılaşarak doğayı yakından tanıma fırsatı buluyor.

Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezi, haftanın her günü 09.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaretçilere açık.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.