Türkiye’de Kentsel Ulaşım Planlamasına Yönelik Değerlendirmeler

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Doç. Dr. Fikret Zorlu, sürdürülebilir ulaşımın sağlanabilmesi için,  sürdürülebilir kent içi ulaşım planlaması, toplu taşıma ağının güçlendirilmesi, yaya ve bisiklet altyapısının geliştirilmesi, raylı sistem ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Kentsel Ulaşım Planlamasına Yönelik Değerlendirmeler
Yayınlama: 15.08.2024
Düzenleme: 15.08.2024 16:03
A+
A-

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kentleşme Şurası (BİB, 2009), Teknik Altyapı ve Ulaşım Komisyon Kitabında kent planlama ve kentsel ulaşım planlaması arasında entegrasyon eksikliği” temel bir sorun olarak belirleniş olduğunu söyleyen Zorlu, “ Bu sorunun çözümüne yönelik olarak kent planlamada toplu taşıma, yaya ve bisiklet yolculuklarını etkin seçenekler haline getirme ve yolculuk yapma gereksinim en aza indirmek için otomobile bağımlı, yaygın, düşük yoğunluk ve dağınık gelişme eğiliminin önlenmesi stratejisi benimsenirmiştir” dedi.

Zorlu, “Komisyon raporunda ulaşım yatırımlarının plan[1]lamasında çevresel etkilerin yeterince dikkate alınmaması da temel bir sorun olarak belirlenmiş bu sorunun çözümü için her tür ve ölçekteki ulaşım yatırımlarının planlanmasında çevreye ve kente etkilerinin değerlendirilmesinin karar ve planlama sürecine dahil edilmesi stratejisi önerilmiştir. Söz konusu raporda benimsenen stratejilerden biri olan kentlerde otomobil kullanımının azaltılması stratejisi gereği kent merkezlerinde otomobillere ayrılan yolların planlı biçimde azaltılması, kent merkezlerinde otomobillerden arındırılmış yaya yolları ve alanların oluşturulması, kent merkezleri içinden transit trafiği geçirecek ana koridorların düzenlenmesinden kaçınılması önerilmiştir. Bunların yanında kentlerde bütünleşik bir toplu taşıma sisteminin geliştirilememiş olması sorunu belirlenmiş ve PLANLAMA 2009/3-4 117 bu sorunun çözümüne yönelik olarak kentlerin fiziki ve coğrafi koşullarının sunduğu olanaklarla mevcut altyapı olanakları dikkate alınarak toplu taşıma türlerinin bütünleşik biçimde geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde birçok metinde kabul gören yaya ve bisiklet kullanımını arttıracak önlemlerin alınması önerilmiştir” diye konuştu.

Yük taşımacılığında büyük araçların yük ve kilometre planlamalarını yapması gerektiğini belirten Zorlu, “Şehir içi pazarlardan, depolardan ve eve teslimatlar yapan yük taşıtları yakıt tüketiminde önemli bir paya sahiptir. Ve bu yük taşıyan araçlar verimli bir sistemle dağıtım yapmıyorsa çevreye zarar verir. Büyük araçların yük planlanması ve dağıtım sisteminin sürdürülebilirlik ve verimlilik kriterlerine göre yapılması gerekiyor. Uzun mesafelere küçük miktarlı taşımalar için elektrikli araçların yönlendirilmesi gerekiyor. Bunların hepsini planlarsak hem paramızı hem de çevremizi koruyabiliriz. Yerel yönetim bu sorunu tek başına çözemez. Sürdürülebilir ulaşım ulusal politikalarla birlikte mümkündür. Örneğin elektrikli araçlara daha fazla teşvik vererek emisyonlar azaltılabilir” ifadesini kullandı.

 

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.