Ahlat nerede, hangi ilde? Kabine toplantısı neden Ahlat’ta yapılıyor?

Ahlat nerede, hangi ilde? Kabine toplantısı neden Ahlat’ta yapılıyor? Türkiye’nin tarihsel zenginliği yüksek yerlerinden biri olan Ahlat, kabine toplantısıyla gündemde. İşte merak edenler için Ahlat hakkında tüm bilgiler…

Ahlat nerede, hangi ilde? Kabine toplantısı neden Ahlat’ta yapılıyor?
Yayınlama: 22.08.2024
A+
A-

Ahlat Türkiye’nin gündeminde en çok merak edilen yer oldu. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bu ay Beştepe’de değil Ahlat’ta yapılacak. Kabine toplantısının yerini duyanlar Ahlat nerede, Ahlat hangi ile bağlı, Ahlat haritadaki yeri konularının aramaya başladı. Biz de siz okurlarımız için Ahlat hakkında merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

Ahlat nerede, hangi ile bağlı?

Ahlat’la ilgili kuşkusuz en çok merak edilen konu Ahlat nerede, hangi ile bağlı sorusu. Ahlat Bitlis’in bir ilçesidir. Ahlat Bitlis’te Van Gölü’nün kuzeyinde yer alır. Ahlat Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. 34 bin nüfusa sahip olan Ahlat’ın tarihi Selçuklulara kadar uzanmakta.

İlçe Van Gölü’nün kuzey kıyısında yer almış olmakla beraber iklimi kara iklimi özelliği taşır. Yörede kış oldukça erken başlar ve uzun sürer. Havanın ısınmaya başlaması ancak Nisan ayının ortalarında olur. Yörenin yaz mevsiminin Ağustos ayının sonuna kadar sürmekte olması yanında kısmen bazı yıllar Eylül ayını da kapsar. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000–1500 mm dir.

Gerek Van Gölü’nün kıyısında olmasının gerekse yıllık yağışın bolluğu sebebiyle Ahlat, bölgenin genel bitki örtüsü olan bozkır bitki örtüsünün dışında daha yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir.

Kabine toplantısı 25 Ağustos’ta Ahlat’ta yapılacak

Kabine Toplantısı, 25 Ağustos Pazar günü gerçekleşecek. Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek.

Kabine toplantısı neden Ahlat’ta yapılıyor?

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Cumhurbaşkanlığı Ahlat Külliyesi bulunuyor. Ahlat’a cumhurbaşkanlığı köşkü yapılması ilk kez Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından 2012’de önerilmişti. Ağustos 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köşkün inşa edilmesine karar verildiğini duyurmuş ve köşkün inşaat çalışmaları Nisan 2019’da başlamıştı.

Köşkün yapımının önünü açan ve Kıyı Kanunu’nda değişiklik yapan madde Anayasa Mahkemesi tarafından Temmuz 2019’da iptal edildi. Ocak 2020’de iptal edilen madde değiştirilerek tekrar meclise sunuldu.

İlk başta Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmak üzere tasarlanan proje, daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi. Binanın resmî açılışı 25 Ağustos 2020 tarihinde yapıldı.

Ahlat’ın tarihçesi

Ahlat, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği’ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.

1 Haziran 1929 tarih ve 1509 numaralı kanun ile Bitlis ilçe haline getirilerek il merkezi durumuna getirilen Muş’a bağlanırken Bitlis’e bağlı olan Ahlat, Van iline bağlanmış ve Tatvan da Ahlat’a bağlı bir nahiye statüsüne getirilmiştir. Muş ilinin Bitlis ile Mutki ve Van ilinin Ahlat ilçesiyle, Hizan ve Kotum (Tatvan) ilçelerinden oluşmak üzere merkezi Bitlis olmak üzere Bitlis ilinin yeniden tesis edilmesine 25 Aralık 1935 tarih ve 2885 nolu kanun ile karar verilmiştir.

Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya “Halads” derken, Türkler ve İranlılar “Ahlat”, Kürtler “Xelat”, Ermeniler “Şaleat”, Süryaniler “Kelath” ve Araplar “Hil’at” demişlerdir.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.