Agrotech hisse alamıyorum neden? 28 Kasım 2023 AGROT tavanda bekleyen lot sayısı kaç oldu?

Agrotech-AGROT tavanda bekleyen lot sayısı nedeniyle yatırımcılar AGROT hissesi alımı yapamıyor! Peki AGROT tavanda bekleyen lot sayısı kaç, AGROT hisse alamıyorum diyenler ne yapmalı, hangi verileri izlemeleri? İşte AGROT hisse emirlerim gerçekleşmiyor diyenlerin bakması gereken veriler…

Agrotech hisse alamıyorum neden? 28 Kasım 2023 AGROT tavanda bekleyen lot sayısı kaç oldu?
Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-

Agrotech-AGROT halka arz sonrası borsada işleme açıldı. İşlem görmeye başladıktan sonra tavan-tavan serisi yakalayan AGROT hisseleri yatırımcıların ilgi odağı oldu. Halka arz rüzgarının yarattığı yüksek primlenmeden faydalanmak isteyen yatırımcılar AGROT hisse alımı için sıraya girdi. Ancak AGROT hisse alınamıyor. Binlerce yatırımcı Agrotech’in 23 Kasım’da işleme açılmasının ardından AGROT hissesi almak için alış emirleri veriyor. Ancak AGROT alış emirleri gerçekleşmiyor? Bunun nedeni Agrotech hisse alımı için tavanda bekleyen lot sayısının fazlalığı. Gelin AGROT hisse neden alamıyorum? sorusunun yanıtını 28 Kasım 2023 Salı günkü Agrotech hisse verileri ışığında yanıtlayalım. 

AGROT hisse alamıyorum neden?

Borsada hisse senetlerinin fiyatları işlem günü içinde hissenin alıcıları ve satıcıları arasındaki dengeye belirlenir. Halka arz sürecini yeni tamamlayan şirketlerde bir işlem gününde alıcılar çok güçlü ve istekliyken, satıcılar az ve isteksiz olunca hissenin fiyatı yüzde 10 marj limiti olan fiyatta denge bulur ve hisse senedi fiyatı ‘tavan’ olur. Fiyatı tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak sisteme girilir. Satıcıların satmak istediği lot miktarı ise  tavanda bekleyen emir miktarından düşük olduğu sürece hisse tavan kalkmaya devam eder. Bu hikaye AGROT hissesi için de aynı oldu. AGROT işleme açıldığı 23 Kasım’dan bu yana yüksek yatırımcı ilgisi gördü ve tavan fiyatı gördü.  Halka arz talep toplama sürecinde 5,21 TL’den fiyatlanan AGROT hisse fiyatı 28 Kasım saat 11.40 itibariyle 7,62 TL’ye yükseldi.

AGROT tavanda bekleyen lot sayısı kaç?

Gelelim en önemli soruya! AGROT tavanda bekleyen lot sayısı 28 Kasım itibariyle kaç? sorusunun yanıtına.

Borsa İstanbul verilerine göre, AGROT tavanda bekleyen lot sayısı 28 Kasım 2023 Salı günü saat 10.14 itibariyla 87 milyon lot. Yani AGROT hisse alımı için 87  milyon lot emir verilmiş durumda. 

Bir örnekle yaşanan tabloyu daha kolay daha anlaşılır bir hale sokalım. Bir hisse senedi işlem gününe tavanda 15 milyon lot alış emriyle başlamış olsun. 15 milyon lotluk tavanın bozulması ve hissenin fiyatının aşağıya dönmesi için ya 15 milyon lot satış olmalı, ya da alıcılar emirlerini iptal etmeli. Yatırımcıların gün içinde alış için verdikleri emir, bu 15 milyon lotun arkasında sıraya alınır ve hissede az miktarda satış olup tavan bozulmadığı için alış emri gerçekleşmez. 

Borsa kapanış ve açılış öncesi erken girilen AGROT emirleri neden gerçekleşmiyor?

Bazı yatırımcılar gün kapanışında yada seans açılışı öncesi hemen emir girmelerine rağmen neden AGROT hisse alımı yapamadıklarını, emirlerinin neden gerçekleşmediğini merak ediyor. Erken girilen AGROT alım emirlerinin gerçekleşmeme nedeni borsada uygulanan ‘kolokasyon‘ uygulamasıdır. Peki kolokasyon nedir? Kolokasyon kurumların özel müşterilerine sunduğu ve emirlerin daha hızlı iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Bir ücret karşılığı verilen bu hizmetin bedeli de oldukça yüksek olduğundan tüm yatırımcılar tarafından kullanılamamakta. Kolokasyon uygulamasıyla ilgili daha fazla bilgili aşağıdaki ilgili haberimizi tıklayarak edinebilirsiniz.

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.