“Adana dış ticarette küresel aktör haline gelme hedefiyle gelişim gösteriyor”
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, Adana’nın verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi, güçlü altyapısı, eşsiz coğrafi konumu ve yüksek yaşam kalitesiyle yatırımcılara büyük avantajlar sunarken ihracat maratonunda kimya, tekstil, tarım ürünleri, hazır giyim ve otomotiv sektörlerinde öne çıktığını söyledi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, Adana’nın verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi, güçlü altyapısı, eşsiz coğrafi konumu ve yüksek yaşam kalitesiyle yatırımcılara büyük avantajlar sunarken ihracat maratonunda kimya, tekstil, tarım ürünleri, hazır giyim ve otomotiv sektörlerinde öne çıktığını söyledi.
Adana’nın büyük ölçekli petrokimya, enerji, gıda, tekstil, ayakkabı ve mobilya üretim merkezlerinin hayata geçirilmesi için gün saydığını kaydeden AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, kentin katma değeri yüksek tarımsal üretimle birlikte tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde de küresel aktör haline gelme hedefiyle gelişim gösterdiğini belirtti.
2024 yılı Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı 1,84 milyar dolar
Tarım ve tarıma dayalı sanayinin yanında otomotivden tekstile, makineden gıda ürünlerine, kimya ve plastikten hazır giyime kadar çok geniş bir yelpazede önemli miktarda üretimi ile Türkiye’nin ikinci büyük bölgesel yatırım ve üretim merkezine dönüşmeye başlayan Adana’nın 2023 yılında 2 milyar 901 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Başkan Fatih Doğan, 2024 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında kentin ihracat performansının 1 milyar 933 milyon dolar düzeyine ulaştığını aktardı.
“Adana’nın ihracatını kimya, tekstil, hububat ve bakliyat sektörleri sırtladı”
2024 yılının 8 aylık döneminde Adana’nın ihracatını kimya, tekstil, hububat ve bakliyat sektörlerinin sırtladığını kaydeden Başkan Fatih Doğan, otomotiv, hazır giyim, hayvansal gıda, yaş meyve sebze ve mobilya sektörlerinin de önemli ölçüde pay sahibi olduğunu belirtti.
Adana’nın 8 aylık ihracatını sektörlere göre değerlendiren Başkan Fatih Doğan, “AKİB’in sorumluluk bölgesinde yer alan Adana ilimiz, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2024 Ocak-Ağustos ayları arasında kimya sektöründe 352,7 milyon dolar, tekstilde 336,6 milyon dolar, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda 251 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde otomotivde 213,7 milyon dolar, hazır giyimde 117,7 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamullerde 98 milyon dolar, yaş meyve sebzede 92 milyon dolar ve mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde 82,5 milyon dolar dış satım değerine ulaşıldı.” dedi.
“Son 8 aylık süreçte 89 ülkede ihracat hacmini artırdı”
Çukurova Bölgesi’nin metropol kenti Adana’nın yılın 8 ayında 195 ülkeye dış satım yaptığını ifade eden Başkan Fatih Doğan, bu şehrin lider ihracat pazarlarının Irak, ABD ve İspanya olduğunu söyledi. Başkan Fatih Doğan, “Adana ilimizin ihracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu, Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden oluşuyor. Adana’nın son 8 aylık dönemde en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Irak’ta 179,9 milyon dolar değere ulaşıldı. Adana, ABD’ye 148,6 milyon dolar ve İspanya’ya 126,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkeleri Hollanda, Almanya, İtalya, Fransa, Rusya ve Birleşik Krallık takip etti. Söz konusu dönemde 89 ülkede ihracat performansını artırma başarısı gösteren Adana, dış satım hacminde en güçlü artışları Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Estonya ve Filistin’de yakaladı. Bu pazarları Moritanya, Dominik Cumhuriyeti, Makedonya, Paraguay ve Letonya takip etti.” diye konuştu.
“Adana ihracat şampiyonları listesinde 20 firma ile temsil edildi”
Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı listesinde Adana’nın performansını da değerlendiren Başkan Fatih Doğan, şunları söyledi: “2022 yılında TİM 1000 listesinde 21 firma ile temsil edilen Adana’da 2023 yılında bu klasmanda 20 firma yer aldı. Araştırmaya konu olan dönemde TİM 1000 listesinde yer alan 20 firmanın toplam ihracatı 1 milyar 580 milyon oldu. Adana’nın ihracat şampiyonları listesinde ilk 5 sırada Sasa, Temsa, Aytek Konfeksiyon, Omnia Nişasta ve Elita Gıda yer aldı. Tahsisi onaylanan ana konteyner limanı, tamamlanacak olan demir yolu hatları ile lojistik olarak bölgenin merkezi durumunda bulunan Adana’nın yapım aşamasında olan sanayi bölgelerinin de devreye girmesi ile bu listelerde daha fazla firma ile temsil edileceğine inanıyoruz.”
Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER