Volatilite nedir? Borsada volatilite ne demek?

Borsada herhangi bir enstrümana yatırım yaparken karar vermeyi sağlayan volatilite nedir? Borsada volatilite ne anlama gelir? Borsa yatırımcısının merak ettiği volatilite nedir sorusunun yanıtını tüm detaylarıyla sizler için hazırladık.

Volatilite nedir? Borsada volatilite ne demek?
Yayınlama: 16.08.2023
A+
A-

Volatilite, finansal piyasalardaki belirli bir enstrümanın, belirli bir dönemde yaşadığı kur oynaklığıdır. Standart sapma ile ölçülür. Enstrümanın yön belirsizliğinin arttığı dönemlerde volatilite yüksek olur. Volatilite hemen her finansal piyasada bulunur. Beş farklı şekilde karşımıza çıkar.

Volatilite türleri ise aşağıdaki gibidir:

Fiyat dalgalanması

Enstrümanın arz ve talebinde oluşan güçlü bir dalgalanma sonucunda fiyatta artış ve azalışlar meydana gelmektedir. Enstrümanın fiyatında oluşan agresif ve ani dalgalanma volatilitenin bir türüdür.

Hisse senetleri

Hisse senetleri çok kırılgan enstrümanlardır. Gelişen pek çok sebepten etkilenirler. Bu sebepten dolayı riskli enstrüman kategorisinde yer alır.

Tarihsel volatilite

Bir yatırım enstrümanının son bir yıldaki değişiklik miktarına tarihsel volatilite denir. Volatiliteyi anlamak için ilgili enstrümanın geçen yılki fiyatının değişim oranı ile bu yılki fiyatının değişim oranına bakılır.

Zımni volatilite

Yatırımcının sahip olduğu enstrümanın gelecekte sahip olabileceğini düşündüğü oynayan seviyesine denir.

Volatilite endeksi nedir?

Volatilite ile ilgili bir diğer terim de volatilite endeksidir. Volatilite endeksi, VIX ile tanımlanmaktadır. İlgili piyasalarda gelişen korku endeksi olarak tanımlanır. İlk olarak 1993 yılında hesaplanmaya başlanmıştır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.