Uzm. Dr. Polatöz, “Ücretlinin fakirleştiği gözler önünde”

Adana Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Yönetici ve üyeleri bu kez Adana Tabip Odası binası önünde bir araya gelerek Vergide Adalet istediler. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Orta Vadeli Program (OVP) ile sermayedarların nasıl korunup kârlarına kâr kattığını, çalışanların ise yüksek enflasyon altında eriyen ücretleriyle nasıl fakirleştiğini görüyoruz.” dedi.

Uzm. Dr. Polatöz, “Ücretlinin fakirleştiği gözler önünde”
Yayınlama: 09.10.2024
A+
A-

9 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen basın açıklamasında, Türkiye’deki sağlık çalışanları adına konuşan Başkan Uzm. Dr. Özden Polatöz, 31 haftadır devam eden “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerinin gerekçelerini sıraladı. Polatöz, sağlık merkezleri önlerinde, hükümete ve milletvekillerine seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtti. Hükümetin, vergide adalet sağlama vaadiyle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını vurguladı.

Polatöz, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ile sermayedarların korunarak karlarının artırıldığını, sağlık çalışanlarının ise yüksek enflasyon nedeniyle eriyen ücretleriyle fakirleştiğini ifade etti. Eylül 2024 itibarıyla Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu %88,63 olarak belirlerken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu oranı %49,38 olarak açıkladı. Polatöz, 2009 yılında tedavüle sokulan 200 TL’nin, yüksek enflasyon ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının sembolü haline geldiğini dile getirdi.

Yeni yönetmelik eleştirisi: “Eziyet Yönetmeliği”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Türkiye’nin %5,1 büyüme kaydettiğini belirtmesine atıfta bulunan Polatöz, sağlık çalışanlarının bu büyümeden pay alamadığını ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığını söyledi. Aile hekimliği çalışanlarından yüksek vergiler kesen hükümetin, bu sefer de ücret kesintilerini içeren yeni bir yönetmelik taslağı hazırladığını belirtti. Bu taslağın “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırıldığını ifade eden Polatöz, yeni aile sağlığı merkezleri açmak için gereken finansmanın, genel bütçe yerine mevcut aile sağlığı merkezlerine ayrılmış sınırlı kaynaktan yapılacak kesintilerle sağlanmasının planlandığını açıkladı.

Polatöz, söz konusu yönetmeliğin sağlık çalışanlarının gelirlerini azaltacağını, karmaşık hesaplamalarla performans kriterlerinin dayatılacağını vurguladı. Verilen hizmetin kalitesinin değil sayısının dikkate alınacağını, hasta memnuniyetinin sağlanmaması durumunda sözleşme feshi ile iş güvencelerinin tehlikeye gireceğini ifade etti. Bu durumun hem sağlık çalışanları hem de toplum için eziyete dönüşeceğini belirten Polatöz, yönetmeliğin derhal geri çekilmesi gerektiğini savundu.

Polatöz, %35 vergi kesintisini kabul etmediklerini ve adaletsiz vergi uygulamalarına karşı her ay sabit kalmak kaydıyla en fazla %15 vergi kesintisi talep ettiklerini yineledi. Sağlık çalışanları olarak “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerine devam edeceklerini belirtti. Polatöz, “Sağlık çalışanlarının iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldıran, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan ‘eziyet yönetmeliği’ne izin vermeyeceğiz. Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemiz devam edecek,” diye konuştu.

Kaynak: MUHABİR: YUSUF YILDIZ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.