Gaziantep’te unutulmaya yüz tutmuş el sanatları Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde yaşatılıyor

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve zengin bir kültürel mirasa sahip olan Gaziantep, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak amacıyla Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’ni hayata geçirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan bu merkez, hem geleneksel el sanatlarını yaşatmakta hem de yeni usta öğreticilerin yetişmesine olanak tanımaktadır.

Gaziantep’te unutulmaya yüz tutmuş el sanatları Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde yaşatılıyor
Yayınlama: 09.10.2024
A+
A-

2020 yılında Şahinbey ilçesinin Suyabatmaz Mahallesi’nde yer alan tarihi Antep evinde kurulan merkezde, sedef kakma sanatı gibi coğrafi işaret tescili almış el sanatlarının yanı sıra, yemenicilik, kilim dokumacılığı, Antep işi el işlemeciliği, tespih işlemeciliği, çini sanatı, cam boncuk, deri işleme, tasarım dokuma ve Türk-İslam sanatları gibi 10 farklı alanda üretim yapılmaktadır.

Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi, geleneksel el sanatlarını yaşatma ve yeni nesillere aktarma misyonunu üstlenmiştir. Merkezdeki 10 farklı atölyede üretim yapan usta öğreticiler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kurslarda eğitim vermektedir. Kursiyerler, dokuma ve nakış işlemleri ile el emeklerini esere dönüştürme fırsatı bulmaktadır.

Yelda Kına, merkez sorumlusu olarak yaptığı açıklamada, “Merkezimiz özellikle yöremize ait geleneksel sanatları yaşatmak ve genç nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. 10 farklı sanat dalında üretim yapılmaktadır. Başta coğrafi işareti bize ait olan sedef kakma ve UNESCO sürecinde olan Antep işi el işlemeciliği gibi geleneksel sanatlar üzerinde yoğunlaşmaktayız,” dedi.

Kına, ayrıca, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatların tekrar gün yüzüne çıkarılmasının önemine vurgu yaparak, genç kitleyi hedef alarak bu sanatları tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde görevli usta öğretici Hacer Bozsuyu, Antep işi nakışının insanlığın ortak mirası olarak tanıtılma yolunda önemli bir adım attığını belirtti. Bozsuyu, “Antep işi nakışı, 108 farklı tekniği olan ve 18’inci yüzyıldan bu yana süregelen bir yöresel sanattır. Çok meşakkatli ve zor bir iş olmasına rağmen zevklidir,” dedi.

Bu sanatı tanıtmak amacıyla Antep işi nakışı, 2025 yılında yapılacak 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilmek üzere UNESCO’ya aday gösterilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antep işi nakışının tüm dünyaya tanıtılması ve bu kadim kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasını hedeflemektedir.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.