Türkiye’den yılın 9 ayında 88 ülkeye 144 milyon 489 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirildi

Türkiye, 2023 yılının ilk 9 ayında 88 ülkeye toplam 144 milyon 489 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65’lik bir artış gösterdi ve ihracatın 150 milyon dolara yaklaşması bekleniyor.

Türkiye’den yılın 9 ayında 88 ülkeye 144 milyon 489 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirildi
Yayınlama: 08.10.2024
A+
A-

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla Türkiye toplamda 96 ülkeye 151 milyon 568 bin dolarlık fıstık ihraç etti. Bu yıl en çok fıstık satışı yapılan ülke İtalya oldu; Türkiye, İtalya’ya 33 milyon 307 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirdi. Almanya 27 milyon 484 bin dolarla ikinci, ABD ise 6 milyon 338 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, fıstık ihracat rakamlarının artmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Kızıldemir, Şanlıurfa’nın Türkiye’de en fazla fıstık ağacına sahip olduğunu ve bu yıl da fıstık üretiminde birinci olduğunu belirtti. Ayrıca, yıl sonuna kadar ihracat rakamlarının artarak geçen yılki seviyeleri aşmasını beklediklerini vurguladı.

Kızıldemir, “İhracatın yüksek olması, ülke ekonomimizin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından oldukça önemli. Bu ivmenin Şanlıurfa’ya yansıması ise çiftçi ve tüccarımızı olumlu yönden etkilemekte” dedi. Yüksek rekolte nedeniyle fıstık fiyatlarında bir düşüş yaşandığını belirten Kızıldemir, çiftçilerin mağdur edilmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ürün bazlı fiyat politikasına geçmesini önerdi.

Fıstıkta bir yıl bol, bir yıl az mahsul elde edildiğini ifade eden Kızıldemir, bu yıl yüksek rekolte olmasının ihracata olumlu katkı sağlayacağını vurguladı. Çiftçiler tarafından toplanan yeni mahsul fıstıkların ihracata yönlendirilmesiyle birlikte, önümüzdeki yılın ihracat rakamlarının daha da iyi seviyelere ulaşmasının mümkün olduğunu belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.