Dördüncü çeyrek dış ticaret beklenti anketi yayımlandı

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının 4. çeyreğine ilişkin dış ticaret beklenti anketinin sonuçlarını açıkladı. İhracat beklenti endeksi, bir önceki çeyreğe göre 5,6 puan azalarak 98,9 seviyesine geriledi. Bu, yılın üçüncü çeyreğinde 104,5 olan endeksin önemli bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Ayrıca, geçen yılın aynı dönemine göre de endeksin 15,1 puan azaldığı dikkat çekti.

Dördüncü çeyrek dış ticaret beklenti anketi yayımlandı
Yayınlama: 07.10.2024
A+
A-

İhracat beklenti endeksi, gelecek 3 ay için ihracat ve ihracat sipariş beklentilerindeki azalış yönünde bir etki gösterirken, mevcut kayıtlı ihracat sipariş düzeyi ve son 3 ay içerisindeki ihracat sipariş düzeyine yönelik değerlendirmelerin artış yönünde etkili olduğu ifade edildi.

Dördüncü çeyrek için ithalat beklenti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre 2,8 puan artarak 110,4 seviyesine yükseldi. Ancak bu endeks, geçen yılın aynı dönemine göre 10,9 puanlık bir düşüş yaşadı. İthalat beklenti endeksinin artışında, gelecek 3 ay için ithalat beklentisi, ithalat birim fiyatı beklentisi ve mevcut kayıtlı ithalat sipariş düzeyinin etkili olduğu belirtildi. Öte yandan, son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine yönelik değerlendirmelerin artış yönünde olduğu ifade edildi.

Bu veriler, Türkiye’nin dış ticaretinde önümüzdeki dönem için belirsizliklerin ve olumsuz beklentilerin devam ettiğini göstermektedir.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.