İsrail-İran krizinde misilleme petrolü 20 dolar yükseltebilir

Körfezde her geçen gün artan tansiyon petrol piyasasında da tedirginliği artırıyor. İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği füze saldırısına karşı İsrail'in karşılık vereceğini açıklaması petrol fiyatlarında artışı tetikledi....

İsrail-İran krizinde misilleme petrolü 20 dolar yükseltebilir
Yayınlama: 04.10.2024
A+
A-
Körfezde her geçen gün artan tansiyon petrol piyasasında da tedirginliği artırıyor. İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısına karşı İsrail’in karşılık vereceğini açıklaması petrol fiyatlarında artışı tetikledi. Olası İsrail saldırısında petrol tesislerinin hedef alınma ihtimali fiyatlarda sıçrama olasılığını güçlendirdi. Diğer yandan İran’ın uluslararası piyasalara petrol sevkiyatına yönelik Hürmüz boğazındaki gemi trafiğine yönelik gemi trafiğine yönelik atması muhtemel adımlar da endişeleri artırıyor.

Goldman Sachs, İsrail’in İran’a olası bir misillemesinin ardından İran’ın petrol üretiminde yaşanacak düşüşün, petrol fiyatlarını varil başına 20 dolar artırabileceğini öngörüyor. OPEC+’nın bu duruma nasıl yanıt vereceği, fiyatlardaki artışın boyutunu belirleyecek.

Goldman Sachs‘ın küresel emtia araştırmaları eş başkanı Daan Struyven, Struyven, bu senaryonun, OPEC+‘nın üretim artırmaktan kaçınması durumunda gerçekleşeceğini vurguladı. Eğer Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi önemli OPEC+ üyeleri, üretim kayıplarını telafi ederse, artışın varil başına 10 dolar civarında kalabileceğini ifade etti.

MST Marquee enerji analisti Saul Kavonic, İran’ın petrol ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştirdiği Kharg Adası’nın, olası bir misilleme durumunda hedef haline gelebileceğini belirtti. Ayrıca, geniş çaplı bir çatışmanın Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan petrol taşımacılığını da tehlikeye atabileceği endişelerini dile getirdi.

İran, petrol sektörünün zarar görmesi durumunda Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri aksatma tehdidinde bulunmuştu, bu da küresel petrol arzında büyük kesintilerine yönelik endişeleri artırmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.