Meme kanseri genç kadınlarda daha sık görülüyor: Erken teşhis hayat kurtarır

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı – Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Özyılkan, meme kanseri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özyılkan, meme kanserinin daha çok genç kadınlarda ortaya çıktığını ve dünya genelinde her yıl 685 bin kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Meme kanseri genç kadınlarda daha sık görülüyor: Erken teşhis hayat kurtarır
Yayınlama: 01.10.2024
Düzenleme: 01.10.2024 09:58
A+
A-

Prof. Dr. Özyılkan, meme kanserinin her 100 bin kadından 40’ında görüldüğünü, bu hastalığın genellikle kadınların tesadüfen fark ettikleri kitlelerle ortaya çıktığını belirtti. Kanserin erken evrede teşhis edilmesinin tedavi şansını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Özyılkan, “Erken teşhis hayat kurtarır” dedi. Dünya genelinde her yıl 2.3 milyon yeni meme kanseri vakasının tespit edildiğini ve bunların 685 bininin ölümle sonuçlandığını ifade eden Özyılkan, düzenli taramaların meme kanseri teşhisinde kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Meme kanserinin üç farklı tipi olduğunu belirten Prof. Dr. Özyılkan, tümör hücresindeki farklılıklara göre tedavi yöntemlerinin değiştiğini dile getirdi. Bu alt tiplerden biri olan “üçlü negatif meme kanseri”nin, özellikle genç kadınlarda daha sık görüldüğünü ve diğer tiplere göre daha hızlı ilerlediğini açıkladı.

Tedavi seçenekleri ve yenilikler

Üçlü negatif meme kanserinin tedavisinde kemoterapinin ilk seçenek olduğunu belirten Özyılkan, yeni tedavi yöntemlerinin de araştırıldığını vurguladı. Son yıllarda geliştirilen yenilikçi tedavilerin, hastaların yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediğini ve tedaviye dirençli tümörlere karşı etkili olabileceğini söyledi. Özyılkan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve genetik bozuklukları hedef alan tedavi seçeneklerinin, hastaların yaşam süresini uzatmada umut verici olduğunu ifade etti.

Erken teşhis ve korunma yöntemleri

Prof. Dr. Özyılkan, meme kanserinden korunma ve erken teşhis için düzenli taramaların önemine dikkat çekti. Özellikle 40 yaş üstü kadınların mamografi taramaları yaptırması gerektiğini belirten Özyılkan, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, düzenli egzersiz ve dengeli beslenmenin de kanser riskini azaltabileceğini sözlerine ekledi. Genetik risk faktörleri taşıyan kadınların ise genetik danışmanlık almasının faydalı olacağını belirtti.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.