Bulutlar Kuruyemiş, 40 yılda güven ve kalite ile büyüdü 

Adana’da yılda 3 bin 600 tonu bulan işleme kapasite ile kuru yemiş sektörüne 40 yıldır güç veren Bulutlar Kuruyemiş, cirosunun yüzde 25’ine denk gelen ihracatını 2-3 yıl içinde yüzde 100 artırmayı hedefliyor.

Bulutlar Kuruyemiş, 40 yılda güven ve kalite ile büyüdü 
Yayınlama: 28.09.2024
A+
A-

Bulutlar Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Bulut, 1984 yılında sektöre Toptancılar Sitesi’nde perakende ile başladıklarını, 18 yıl önce Adana-Mersin karayolu üzerindeki 4 bin 500 metrekare alanda aile şirketi olarak kurdukları tesisle kuru yemiş çeşit ve işleme kapasitesinde Türkiye’nin öncü firmaları arasına girdiklerini söyledi. Aylık 150 ton nohut işleme kapasitesi ile sarı ve beyaz leblebi ürettiklerini, Denizli Serinsihar’da ise fason leblebi imalatları olduğunu anımsatan Şerafettin Bulut, Türkiye’de leblebi işini toptan yapan en büyük firmalardan biri olduklarını dile getirdi.

“Adana’da 3 yeni şube açmayı planlıyoruz”

İthal edip, piyasadan topladıkları ürünlerin bir kısmını kuru yemişçilere tedarik noktasında çiğ verdiklerini, bir kısmını da işleyip toptan sattıklarını ifade eden Şerafettin Bulut, toplam aylık kuru yemiş işleme kapasitesinin 200 tonu bulduğunu söyledi.

Kuru yemiş sektöründe leblebi üretiminde yakaladıkları başarıyı, fıstıktan fındığa, bademden soslu mısıra ve cevize kadar onlarca ürün ve çeşitle zenginleştirdiklerini aktaran Şerafettin Bulut, iç pazarda lojistik ve depo imkanları ile Türkiye’nin her il ve ilçesine ürün tedariki sağlayacak kabiliyetleri olduğunu ifade etti. Bulut, ayrıca Adana’da perakende olarak hizmet veren 7 şubelerine bu yıl içinde 3 şube daha eklemeyi düşündüklerini bildirdi.

“Almanya’da depo kurduk, ihracatımızı artırdık”

Kahve, granül kahve, soslu mısır, çekirdek çeşitleri, ceviz ve badem ithalatı da gerçekleştirerek ürün yelpazesini geniş tuttuklarını aktaran Şerafettin Bulut, tesislerinde işledikleri ürünleri Almanya, Fransa, Hollanda, Türkmenistan, İspanya, İngiltere, Dubai, Libya, KKTC ve Avustralya’ya ihraç ettiklerini de bildirdi. 2022 yılında Almanya’da kurdukları depo ile Avrupa’daki dağıtımı gerçekleştirdiklerini anlatan Şerafettin Bulut, cirolarının yüzde 25’ini ihracatın oluşturduğunu aktardı. Şu an tesislerinin hemen yanında depo olarak kullanılan 7 dönüm alanın 4 dönümlük alanında imalata dönük yatırım yapacaklarını aktaran Şerafettin Bulut, “Buradaki üretimle aylık üretimimiz yüzde 50 artacak. Bu sayede ihracata ağırlık vereceğiz. Kuruluşumuzdan bu yana Almanya’daki deponun da faaliyete geçmesiyle ihracatımızı yüzde 200 dolayında artırdık. Hedefimiz 2-3 yıl içinde ihracatımızı yüzde 100 dolayında artırmaktır.” dedi.

Kuzey Afrika ülkelerine odaklandı

İhracatta hedef pazar olarak Fas, Cezayir ve Tunus’a odaklandıklarını aktaran Şerafettin Bulut, “Bizimle çalışmaya başlayan firmalar kolay kolay kopamaz. Müşteriler güvenilirlik, kalite daha sonra ise fiyata bakıyor, tonda 5-10 dolar fazla olması güvenilir olduktan sonra pazarınızı etkilemiyor. İç piyasadaki satışlarımız da iyi gidiyor. Toptan olarak Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi’ne ürün tedariki sağlıyoruz. Marmara Bölgesi’ne kısmen ürün veriyoruz, Ege Bölgesi’nde bir iki firma ile çalışıyoruz. İç piyasada talep eden her müşteriye ürün tedarik edebiliyoruz.” diye konuştu.

Üreticiye verilen destekle ceviz üretimi, tüketimin yüzde 50’sine ulaştı

Türkiye’de ayçekirdeği ithalatının, ülkemizdeki üretimin artmasından kaynaklı geçmiş yıllara göre azaldığına dikkat çeken Şerafettin Bulut, özellikle Aksaray, Kayseri ve Konya bölgesinde çekirdek üretimine yönelik önemli mesafe alındığını vurguladı. Bulut, şöyle konuştu: “Soslu mısırda Türkiye’nin üretimi iyi gidiyor. Ceviz üretimi 25-30 yıl önce, tüketimin yüzde 10’u kadardı; bugün yüzde 50’ye çıktı. Bu konuda hükümetin çok iyi çalışmaları oldu. Orman vasfını kaybeden arazilerin üretime açılması ve üreticinin desteklenmesi ceviz konusunda Türkiye’ye önemli bir mesafe aldırdı. Badem üretiminde de geçmiş yıllara göre iyiyiz. Ülke topraklarını en rasyonel şekilde değerlendirip yerli üretimi artırmak önemli.”

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.