Dünya Sakatlar Derneği Başkanı Halis Kassap: Bize engel olmayın, biz her engeli aşarız

Dünya Sakatlar Derneği Başkanı Halis Kassap, engelli hakları konusunda daha fazla adım atılması gerektiğini belirterek, dernek olarak hayata geçirdikleri projelerden ve karşılaştıkları engelleri Referans Türk’e aktardı.

Dünya Sakatlar Derneği Başkanı Halis Kassap: Bize engel olmayın, biz her engeli aşarız
Yayınlama: 23.09.2024
Düzenleme: 23.09.2024 16:34
A+
A-

Halis Kassap, Dünya Sakatlar Derneği’nin 2011 yılında kurulduğunu ve engelli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla faaliyet gösterdiklerini söyledi. Türkiye genelinde Gaziantep ve İstanbul gibi büyük şehirlerde şube açtıklarını belirten Kassap, Adana şubesinin pandemi nedeniyle kapanmak zorunda kaldığını açıkladı.

Yurt dışında da temsilcilikler açmaları için talep aldıklarını vurgulayan Kassap, İsveç, Danimarka, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden gelen talepleri değerlendirirken temkinli davrandıklarını söyledi.

Derneğin çalışmalarına olan kararlılığını anlatan Kassap, “Eskiden engelliler için elimi taşın altına koyuyordum, şimdi artık gövdemi koyuyorum” ifadelerini aktardı.

Kassap, engelli bireylerin istihdam konusunda hala yeterli fırsatlara sahip olmadığını dile getirdi. Türkiye’de özel sektörün yüzde dört engelli çalıştırma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Kassap, Adana’da bu kotanın doldurulduğunu ancak ülke genelinde hala istihdamda eksiklikler olduğunu ifade etti.

“Engelli bireylerin birçoğu işe girmek istemiyor çünkü engelli maaşı olarak adlandırılan yardımı alıyorlar. Ancak bu yardım yeterli değil,” diyen Kassap, engelli bireylerin aldıkları yardımların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını söyledi.

Engellilere imkân tanınırsa büyük başarılara imza atarlar

Spor alanında da engelli bireylerin başarılı olabileceğine dikkat çeken Kassap, engelli sporcuların katıldığı paralimpik oyunlarda aldıkları başarıları örnek gösterdi. “Sağlıklı bireyler kaç madalya aldıysa, engelliler çok daha fazlasını aldı” ifadelerini kullandı. Kassap, engellilere imkan tanınırsa çok daha büyük başarılara imza atacaklarını aktardı.

Engellilerin hakları suistimal ediliyor

Halis Kassap, engelli bireylerin araç alımında yaşanan zorluklara da değindi. Engellilere tanınan araç satın alma haklarının kötüye kullanılması üzerine getirilen sınırlamalar hakkında konuşan Kassap, “Eskiden engelliler için araç alınabiliyordu ancak bazı fırsatçıların bu hakkı kötüye kullanması yüzünden engellilerin hakları kısıtlandı” dedi.

Engelli maaşı değil, bir yardım yapılıyor

Kassap, engelli bireylere verilen maaşların yetersiz olduğunu ve bu maaşların aslında birer yardım niteliğinde olduğunu söyledi. Yüzde kırk ile altmış dokuz arasında raporu olan bireylerin 3.338 lira, yüzde yetmiş ve üzeri engellilik oranına sahip olan bireylerin ise 4.000 liranın üzerinde yardım aldığını belirten Kassap, bu yardımların geçinmek için yeterli olmadığını vurguladı.

Özellikle ekonomik durumu kötü olan ve başka gelir kaynağı olmayan ailelerin bu yardımlarla geçinmekte zorlandığını dile getiren Kassap, “Eğer engelli bireyin içki, kumar gibi alışkanlıkları yoksa, ailesiyle yaşıyorsa ve kirada oturmuyorsa bu miktar belki kişisel harcamalarını karşılayabilir. Ancak ailesiyle yaşayan ve kirada oturan engelli bireyler için bu yardım kesinlikle yetmez,” şeklinde konuştu.

Bakım ücreti ile engelli bireylerin hayat kalitesi artırılabilir

Kassap, 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Yasası kapsamında öz bakımını yapamayan engelli bireylere ve yaşlılara bakım ücreti bağlanması talebinin de kendileri tarafından dile getirildiğini ifade etti. “Biz bu talebimizi dönemin bakanına ilettik ve yasaya bu madde eklendi. Şu anda Adana genelinde yaklaşık 49 bin kişi bakım ücreti alıyor,” diyerek derneklerinin bu alandaki katkılarını dile getirdi.

Engellilerin önündeki engelleri kaldırın

Kassap, röportajın engelli bireylerin toplumdaki en büyük engelin zihinlerde olduğunu belirterek şu sözlerle çağrıda bulundu: “Bize engel olmayın. Biz her engeli aşarız.”

Kassap, ayrıca “Adana Merkezi genelinde engellilerin  kullanabileceği tuvalet yok? Bununla ilgili yetkililerin ve yöneticlerin adım atmasını talep ediyor.” diyerek onların sorumluluğudur dedi.

Engel siz misiniz???

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.