Karaman’da sonbaharda çiçek açan armut fidanı şaşırttı

Karaman’da sonbaharda çiçek açan armut fidanı 45 yıllık fidancıyı şaşırttı. Normal şartlar altında ilkbahar aylarında çiçek açması ve yaz aylarında meyvelerinin toplanması gereken Naşi armudunun Eylül ayında çiçek açması görenleri şaşırttı.

Karaman’da sonbaharda çiçek açan armut fidanı şaşırttı
Yayınlama: 23.09.2024
A+
A-

Karaman’da fidancılıkla uğraşan Sinan Doğan yetiştirdiği armut fidanını satmadan önce Temmuz’da ilk meyvesini aldı ve sonrasında komşusu Mehmet Arslan’a sattı. Arslan bahçesine diktiği fidanın 45 gün sonra yapraklarını döküp çiçek açtığını görünce şaşırdı. Fidan satıcısı ve bahçe sahibi armudun ikinci kez meyve vereceğini ve böyle bir şeyle ilk kez karşılaştıklarını söyledi.

“45 yıllık hayatımda ilk defa karşılaştım”

Baba mesleği olarak 45 yıldır fidancılıkla uğraştığını söyleyen 59 yaşındaki Sinan Doğan, “Naşi armudunu Mehmet amcamıza satmış bulunduk. Sattığımızda, saksıdan çıkarıp yerine diktiğimizde yaprakları tamamen döktü. Ancak, bu bahar mevsimi gibi yeniden ikinci hasada kalktı. Böyle bir durumu daha önce ömrümde hiç görmedim. Her tarafı göz, her tarafı meyve. Eylül ayındayız ve hala meyve vermeye devam ediyor. Meyveye dönüşmek üzere. Arılar çalışıyor, her şey mükemmel. İlk meyveyi Temmuz’da aldık. Naşi armudu, şimdi tekrar dikildi ve eski yapraklarını döktü. Yeni yerine alışınca, hem yaprak döktü hem de çiçek açtı ve meyve vermeye başlayacak. Önceden bir kova meyvesi vardı. Şimdi de ikinci kovayı vermek üzere. Rabbimin verdiği bir hediye. İklimlerden mi kaynaklanıyor bilemiyorum. Eğer iklimden olsaydı, diğer ağaçlarımızda da aynı durumu görmemiz gerekirdi. Anormal bir durum. 45 yıllık hayatımda, fidan satışları yaptığım bu süreçte böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyorum. Bunu herkesin bilmesini istiyorum çünkü diğer ağaçlarımda böyle bir durum olmadı. Belki de toprak değiştiği için oldu. Saksıdan çıkarıp yeni toprağa ektikten sonra böyle bir gelişim gördük. Yaklaşık 45 gün sonra yeniden çiçek açtı ve meyve vermeye doğru ilerliyor” dedi.

“45 gün sonra yapraklarını döktü ve tekrar çiçek açtı”

Arkadaşından fidanı aldıktan sonra bahçesine diken 68 yaşındaki Mehmet Arslan da “45 gün önce bu fidanı tüplü olarak aldım. Üzerindeki meyveleri topladım. 9-10 tane meyve vardı. 45 gün önce meyvelerini topladım ve getirdim, kendi bahçeme diktim. 45 gün sonra yapraklarını döktü ve tekrar çiçek açtı. 30-40 yıldır bahçecilik yapıyorum, ama böyle bir şeyle ilk defa karşılaştım. Şimdi tekrar meyve vermeye başladı” diye konuştu.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.