Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin kapsamı genişletildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren satılacak sıfır taşıtların Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamına alınacağını duyurdu. Ayrıca, özel taşıt tanıma sistemlerini kullanan taşıtların da 30 Haziran 2025’e kadar bu sisteme dahil olması zorunlu olacak.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin kapsamı genişletildi
Yayınlama: 21.09.2024
A+
A-

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde yapılan değişiklik, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacı taşıyor. Akaryakıt istasyonlarında UTTS’nin kurulması ve akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik gönderilmesi sağlanacak.

Taşıtlara monte edilecek Taşıt Tanıma Birimi (TTB), plaka bilgisi ve mükellefe ilişkin verileri hafızasında tutarak, akaryakıt alımı sırasında bu bilgileri otomatik olarak ilgili cihazlara iletecek. Bu sistem sayesinde plaka bilgileri elle girilmeden işlem yapılacak.

Sisteme dahil olacak araçların kapsamı genişletilerek, vergi mükellefleri tarafından kullanılan taşıtlar ile sıfır taşıtlar ve özel taşıt tanıma sistemleri de dahil edildi. TTB’nin 31 Aralık 2024’e kadar takılması gerekecek.

Tebliğe göre, genel bütçeye dahil kurumlar ve yabancı devletlerin diplomatik temsilciliklerine ait taşıtlar için TTB zorunluluğu bulunmayacak. Uygulama, vergi mükellefleri tarafından kiralama yoluyla edinilen taşıtlar için 1 Ocak 2025’te başlayacak. Uygulama kapsamındaki belgeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında dikkate alınmayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.