Adanalı hekimler “vergide adalet” çağrısını bu kez Şehir Hastanesinden iletti

Adana Tabip Odası (ATO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri ve üyeleri, 28 haftadır Türkiye genelinde her Çarşamba günü, aile sağlığı merkezleri, hastane bahçeleri ve vergi daireleri önünde “Vergide Adalet İstiyoruz” çağrılarını yineledi.

Adanalı hekimler “vergide adalet” çağrısını bu kez Şehir Hastanesinden iletti
Yayınlama: 18.09.2024
A+
A-

Bu hafta Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik Binası önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, 15 Eylül’de aldıkları ücretin, yapılan enflasyon farkı artışına rağmen yılın başında aldıkları ücretin altında kaldığını söyledi.

Uzm. Dr. Özden Polatöz, önümüzdeki aylarda artacak vergi kesintilerinin maaşları daha da azaltacağını ve yüksek enflasyon karşısında alım güçlerinin sürekli düştüğünü belirtti. Polatöz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Enflasyon düşünce vergide adalet sağlanmış olacak” sözlerinin yanıltıcı olduğunu ifade etti.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BES-AR) Eylül 2024 verilerine göre, yoksulluk sınırı 73 bin 651 TL’ye yükselirken, sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 890 TL’yi aştı. Polatöz, bu koşullarda yüksek vergi kesintilerinin haksızlık olduğunu belirtti. Hükümete, vergi gelirlerinin %80’inin sabit gelirlilerden elde edildiğini ve bu gelirlerin halkın temel ihtiyaçları için harcanması gerektiğini vurguladı.

Polatöz, Meclis açıldığında sabit gelirlilerin üzerindeki vergi yükünü azaltacak adımların atılması gerektiğini söyledi ve taleplerini şöyle dile getirdi: “%35 vergi kesintisinden vazgeçin. Her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranını hayata geçirin.”

Polatöz, şehir hastanelerinin kamu yararını göz ardı eden, borçlanma ve özelleştirme temelli projeler olduğunu ifade etti. Bu projelerin sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürdüğünü ve sağlık çalışanlarına güvencesiz çalışma koşulları dayattığını belirtti.

SES Adana Şube Eş Başkanı Erol Eren ise, Adana Şehir Hastanesi’nin açılışının 7. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, kamu-özel ortaklığı ile inşa edilen şehir hastanelerinin sermaye odaklı bir sağlık sistemi yarattığını belirtti. Eren, bu yapıların sağlık hizmetlerini toplumsal çıkarlar yerine kâr amacıyla yönettiğini ve sağlık emekçilerine zarar verdiğini söyledi.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.