Maymun Çiçeği virüsü Türkiye’de pandemiye yol açar mı? Uzman Doktor Gölbol’dan açıklama…

Adana Şehir Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları bölümünde görev alan Uzman Dr. Abdullah Gölbol, son dönemde dünya genelinde yeniden gündeme gelen maymun çiçeği (Mpox) hastalığına dair Referans Türk muhabirlerine önemli bilgiler verdi. Gölbol, “Maymun çiçeğinde şu an için %1-5 arasında bir ölüm oranı var” dedi.

Maymun Çiçeği virüsü Türkiye’de pandemiye yol açar mı? Uzman Doktor Gölbol’dan açıklama…
Yayınlama: 10.09.2024
Düzenleme: 10.09.2024 16:37
A+
A-

Mpox hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, lenf bezlerinde şişlik, halsizlik, kas ağrısı ve vüctta içi sıvı dolu kabarcıklara benzeyen döküntüler bulunduğunu açıklayan Dr. Gölbol, hastalığın ölüm oranının %1 ila %5 arasında değiştiğini ifade etti. Çoğunlukla 2 ila 4 hafta içerisinde iyileşen hastalığın insandan insana yakın temas, solunum yolu ve kirlenmiş cansız maddeler (giysiler, havlu, çarşaf vb.) ile temasla bulaşabildiğini belirten Gölbol, bu yüzden pandemiye dönüşme riski taşıdığını söyledi.

Dr. Gölbol, hastalığın ilk olarak 1958 yılında maymunlarda tespit edildiğini, insanlarda ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldüğünü belirtti. 2022 yılında vakaların artmasıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durum ilan ettiğini, ancak 2023 yılında vakaların azalmasıyla bu acil durumun kaldırıldığını hatırlatan Dr. Gölbol, 2024 yılında ise özellikle Afrika ülkelerinde yeniden artış yaşandığını ve tekrar acil durum ilan edildiğini vurguladı. “Şu an için ülkemizde vaka görülmemekle birlikte, eğer vaka ortaya çıkarsa enfekte kişilerle yakın temastan kaçınmak, kişisel eşyaları paylaşmamak ve hijyen kurallarına dikkat etmek hastalıktan korunmada en önemli adımlar olacaktır” dedi.

Hastalığın tedavisi konusunda net bir ilaç bulunmadığını belirten Gölbol, daha önce çiçek aşısı yaptırmış olanların Mpox’a karşı kısmi bağışıklık geliştirebileceğini söyledi. “Pandemiye dönüşmesi durumunda aşıların yaygın olarak uygulanması beklenebilir, ancak şu an için ülkemizde durum kontrol altında” diye ekledi.

Dr. Gölbol, Mpox hastalığının COVID-19 ile kıyaslanması sorusuna da yanıt vererek, “COVID-19’un ilk ortaya çıktığı dönemde ölüm oranları daha yüksekti, ancak günümüzde oldukça düşük seviyelere indi. Maymun çiçeğinde ise şu an için %1 ila %5 arasında bir ölüm oranı var. Doğru korunma önlemleri alındığında ve hastaneye erken başvurulduğunda, bu oranların daha da düşmesi beklenebilir” dedi.

Son olarak, Dr. Gölbol vatandaşlara temel hijyen kurallarını hatırlattı: “Pandemi olsun ya da olmasın, ellerimizi sık sık yıkamalı, kalabalık ortamlarda maske kullanmalı ve hasta kişilerle temas etmekten kaçınmalıyız.”

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.