Kiralık telefon alacaklara dikkat! Veri gizliliği uyarısı yapıldı

Akıllı telefonlar için uzun dönemli kiralama dönemi başladı ve bu gelişme, tüketicilerin kişisel verilerinin güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, bu konuda uyarılarda bulunarak, tüketicilerin kiraladıkları akıllı telefonlara yükledikleri gizli ve kişisel bilgilere dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Kiralık telefon alacaklara dikkat! Veri gizliliği uyarısı yapıldı
Yayınlama: 24.08.2024
A+
A-

Teknoloji marketleri tarafından başlatılan bu yeni kiralama uygulaması, tüketicilere sıfır ve üretici garantisinde akıllı telefonlar sunuyor. Kiralanacak ürünlerin kutusu, ilk kez kiralama esnasında açılıyor ve telefonlar 12, 18 veya 24 ay gibi sürelerle kiralanabiliyor. Kiralama işlemi sırasında tüketicinin kredi notu ve kimlik bilgileri değerlendiriliyor. Kiralama süresi sonunda tüketiciler, belirli bir ücret ödeyerek cihazı satın alabilecekler, ancak kiralama süresi uzatılamayacak.

Levent Küçük, akıllı telefon kiralama uygulamasının bazı olumsuz yönlerine de dikkat çekti. Kiralama bedelinin, telefonun satın alınması durumunda ödenecek tutardan daha yüksek olabileceğini belirterek, tüketicilerin kiralama ve satın alma bedellerini karşılaştırmalarını tavsiye etti. Ayrıca, kiralanmış telefonların veri gizliliği açısından riskler taşıyabileceğini vurgulayan Küçük, kiralama süreci sonunda telefonları satın almayacak tüketicilerin, cihazda kayıtlı kişisel bilgi ve verileri mutlaka sıfırlamaları gerektiğini söyledi. Bu verilerin sıfırlanmaması durumunda, ilerleyen süreçte tüketicilerin olumsuz durumlarla karşılaşabileceğini ifade etti.

Küçük, kiralanan cihazların kaybedilmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilecek tazminat ve sigorta kapsamının da dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yenilenmiş cihazların kullanımının yaygınlaştığını ve bu ürünlerin kullanımına yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Yenilenmiş ürünlerin teşvik edilmesiyle, telefon çöplüğüne dönüşen piyasanın önüne geçilebileceğini ve ülke ekonomisi için maddi kayıpların azaltılabileceğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.