Doğan: Adana çiftçisi zor durumda

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2024 yılının Haziran ayında Adana’da yaşanan aşırı sıcakların ve su kısıtlamalarının, bölgedeki tarım ürünlerine ciddi zarar verdiğini belirtti. Doğan, Haziran ayının başında, sıcaklıklardan dolayı karpuz, kavun, domates ve biber gibi ürünlerin büyük ölçüde yandığını, mısır, pamuk, soya ve narenciye gibi ürünlerin ise kısmen zarar gördüğünü ifade etti.

Doğan: Adana çiftçisi zor durumda
Yayınlama: 19.08.2024
A+
A-

Doğan, aşırı sıcakların yanı sıra bu yıl kuraklık nedeniyle Adana’da su kaynaklarının da yetersiz kaldığını vurguladı. Ova bölgesinde su kısıtlamasına gidildiğini ve sulama suyunun beş gün arayla farklı bölgelere verildiğini belirten Doğan, çiftçilerin bu durumdan büyük zarar gördüğünü dile getirdi. “Çiftçilerimiz, su yetersizliği ve aşırı sıcaklar nedeniyle ürünlerinden yeterli verimi alamadı, bu durum onları maddi anlamda büyük bir çıkmaza soktu” dedi.

Başkan Doğan, çiftçilerin bu yıl domates, mısır, ayçiçeği ve karpuz gibi ürünlerden para kazanamadığını, özellikle domateslerin güneşin etkisiyle tarlada kaldığını ve büyük zarar gördüğünü belirtti. Adana’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini defalarca dile getirdiklerini, ancak bu konuda bir yanıt alamadıklarını ifade eden Doğan, “Çiftçimiz kaderine terk edildi, durum her geçen gün daha da kötüleşiyor” şeklinde konuştu.

Doğan, çiftçilerin uzun süredir maddi sıkıntılar yaşadığını ve bu nedenle hükümete tepki gösterdiğini belirtti. Doğan, “Çiftçilerimiz, iki yıldır mısır ve buğday gibi ana ürünlerden para kazanamıyor. Fiyatlar düşük, verim kayıpları yüksek. Mısır hasadı Adana’da bitmek üzere, ancak hala resmi bir fiyat açıklanmadı. Serbest piyasada mısırın düşük fiyatlara satılması çiftçimizi iyice zor duruma sokuyor” dedi.

Tarla kiralama oranlarının düştüğünü ve çiftçilerin artık tarla kiralamak istemediğini belirten Doğan, bu durumun tarımsal üretimi daha da olumsuz etkilediğini ifade etti. Çiftçilerin, hükümetten destek beklediğini ancak şu ana kadar taleplerine olumlu bir yanıt alamadıklarını sözlerine ekledi.

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.