Uzmanından korkutan açıklama! Beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayısında artış var

Türkiye’de son yıllarda beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu artışın yüksek tansiyon gibi önlenebilir risk faktörlerinden kaynaklandığını belirtti.

Uzmanından korkutan açıklama! Beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayısında artış var
Yayınlama: 17.08.2024
A+
A-

Prof. Dr. Şen, yüksek tansiyonun beyin kanamasına neden olabileceğini vurgulayarak, tansiyon hastalığının tanısının konulmasının önemine dikkat çekti. “Günümüzde beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayısında artış var. Tansiyonun yükselmesi, beyin kanamalarına yol açabilir,” diyen Şen, tansiyon hastalığını anlamanın yollarını şöyle sıraladı: “Eğer sinirlendiğinizde, strese girdiğinizde ya da hamilelik döneminde tansiyonunuz yükseliyorsa, tansiyon hastası olabilirsiniz. Bunun için kardiyoloji veya nefroloji uzmanına başvurarak 24 saatlik tansiyon takibi yaptırmak gereklidir.”

Prof. Dr. Şen, beyin damarındaki anevrizmaların polikistik böbrek hastalığı ile ilişkili olabileceğine de dikkat çekti. “Anevrizmalar genellikle ailevi olabilir. Bir ailede beyin damarında anevrizma varsa, diğer aile bireylerinin de muayene olması faydalı olabilir. Günümüzde beyin MR anjiyo gibi teknolojilerle anevrizmaların varlığı tespit edilebiliyor,” şeklinde bilgi verdi.

Beyin kanamalarını önlemek için tansiyonun kontrol altında tutulması gerektiğini belirten Şen, “Tansiyon hastalığınız varsa, ilaç kullanımı, kilo verme ve düzenli yürüyüş yapma gibi önlemler alınmalıdır. Ağır sporlardan kaçınılması önerilir,” dedi.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.