“Kırmızı karides avcılığı sosyo-ekonomik açıdan önemli”

Kırmızı karides avcılığını sosyo-ekonomik yönüyle de değerlendiren Prof. Dr. Deniz Ayas “Kırmızı karides avcılığının ekonomiyi etkileyecek derecede yapılmadığını biliyoruz. Yani az sayıdaki balıkçılar çok az bir stoğu avlıyor” dedi.

“Kırmızı karides avcılığı sosyo-ekonomik açıdan önemli”
Yayınlama: 12.08.2024
Düzenleme: 12.08.2024 15:36
A+
A-

Deniz Ayas, “Bunun yasaklanması sonucunda sosyo-ekonomik açıdan çok büyük bir kayıp olmayacağı kanaatindeyim. Derin denizde yaklaşık 4-5 saat dip troli çekiminde yakalanan kırmızı karides miktarı 15 kilogramdır. Yani 15 kilogramlık kırmızı karides için yaklaşık 5 saat deniz tabanı tahrip ediliyor. Tehdit altındaki derin deniz türlerini korumak veya korumayı artırmak istiyorsak ticari ve ticari olmayan balık türlerinin habitatlarını da korumalıyız. Sadece nesli tehlike altında olan köpek balıkları ve vatozlar için değil kırmızı karidesleri de korumalıyız. Çünkü bu balık türü de derin deniz ekosisteminin bir parçası bunların stoklarının ortadan kalkması çok ciddi ekolojik zararalar meydana getirecektir.”

Okyanusların ve denizlerin günlük yaşamda önemli yer tuttuğuna vurgu yapan Ayas, küresel iklimin düzenlenmesi, deniz ulaşımı, deniz turizmi, sağlık, balıkçılık kısaca mavi ekonomi ve mavi büyümenin motoru olduğunu söyledi. Denizlerde ve okyanuslarda yaşayan fitoplankton ve çiçekli bitkilerin soluduğumuz havadaki oksijenin yarısını ürettiğini fakat beslenme için yaşamsal öneme sahip olan su canlılarının azaldığını belirterek, Küresel boyutta dünya balık stoklarının %31’i aşırı avlanmış %26,3’ü ise tehlike altındadır. Dünyada 2,4 milyar kişi 100 kilometrelik kıyılarda yaşarken dünya ticaretinin %80’i gemi yoluyla yapılmakta ve her gün 7000 canlı türü gemi balast sularıyla bir yerden başka bir yere taşınmaktadır. Bu olgu deniz ve okyanuslara daha fazla yabancı türlerin girmesine, denizlerin kirlenmesine, yaşam alanlarının bozulmasına ve gıda olarak canlı kaynaklara ulaşılmasında ki zorluklara neden olduğundan yerel ve küresel çapta tedbir alınmasını gerektirmektedir. Ayrıca, dünya nüfusunun artışıyla su canlılarına olan talebin de arttığı bilinmekte, hedef dışı av ve hayalet avcılık sorunu bütün dünyada ciddiyetini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.