Almanya elektrikli araç satışlarında düşüş derinleşiyor

Temmuz 2024’te Avrupa’nın en büyük otomotiv pazarı Almanya’da yaklaşık 240 bin binek otomobil satıldı. Bu otomobillerin 30 bin 762 adedi tamamen elektrikli olarak kayıtlara geçti. Ülkedeki elektrikli araç satışları yaklaşık yüzde 37 düştü. Öte yandan hibrit model satışlarında ise artış var. Avrupa’nın elektrikli araç çıkmazı, elektrikli araç tedarikçilerini de zora sokuyor.

Almanya elektrikli araç satışlarında düşüş derinleşiyor
Yayınlama: 07.08.2024
A+
A-

Avrupa’nın en büyük otomotiv pazarı Almanya, geçen yılın sonlarında elektrikli araç teşviklerini sonlandırmıştı. Ülkede, elektrikli araç satışlarındaki düşüş derinleşmeye devam ediyor. Bu düşüşler otomobil üreticilerinin elektirkli araç satışına geçiş planlarını da engelliyor.

Almanya’nın federal motor taşıma kurumu KBA’nın açıklamasına göre, Almanya’da elektrikli araçların kaydı bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 37 düştü ve 30 bin 762 araç olarak kaydedildi. Bu, Alman hükümetinin aniden elektrikli araç teşviklerini kaldırdığı aralık ayından bu yana en büyük düşüş.

Öte yandan benzinli araç satışlarında yüzde 0,1, dizel araç satışlarında yüzde 1,4’lük artış yaşandı. Hibrit elektrikli araç ve plug-in hibrit elektrikli araç satışları yüzde 18,4 arttı.

Almanya’da Temmuz 2024 boyunca toplam 238 bin 263 binek otomobil satıldı. Bu da yüzde 2,1’lik bir gerilemeyi tehdit ediyor.

“Pazar tüm ivmesini kaybetti”

AutoNews’te yer alan habere göre EY’den danışman Constantin Gall, Almanya’daki bu sonuçlar hakkında, “E-mobilitenin hızlanması şu ana kadar sürdürülebilir olmuyor. Pazar tüm ivmesini kaybetti ve birçok müşteri elektrikli araçların geleceğinden şüphe duyuyor” dedi.
EY’ye göre, Temmuz ayında Almanya’daki elektrikli araç satışlarının payı bir yıl önceki yüzde 20’den yüzde 13’ün altına düştü. Yavaşlama, teknolojiye yapılan milyarlarca dolarlık yatırımlardan sonra otomotiv endüstrisini savunmasız bırakıyor. Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi VW, geçen hafta Almanya’daki yüksek maliyetli fabrikalarda kapasiteyi azalttığını ve batarya üretim hızını değiştirebileceğini açıkladı.

Elektrikli araç talebindeki düşüş, Mercedes-Benz ve BMW gibi ülkenin otomobil üreticilerinin iş beklentileri üzerinde de olumsuz etki yarattı.

EY’den Gall, elektrikli araç satışlarının önümüzdeki aylarda Almanya’da zayıf kalacağını ve otomobil üreticilerinin satışları artırma ve önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa Birliği’nin daha sıkı filo emisyon hedeflerine uyma planlarını zorlayacağını söyledi.

UBS analisti Patrick Hummel, VW’nin özellikle risk altında olduğunu ve bu durumun gelecek yıl kazançlar üzerinde 2 milyar euro negatif etki yaratabileceğini belirtti.

Almanya’da elektrikli araç tedarikçileri de zorda

Bölgedeki kötüleşen yavaşlamanın yarattığı sürüklenme, batarya hücresi projelerinin askıya alınmasıyla daha da büyüyor. Fransız tedarikçi Valeo, yeterince iş yapmayan iki tesis için alıcı arıyor. Bunlardan biri, elektrikli araç parçaları üretmek üzere yenilenmişti. Bir diğer Fransız parça üreticisi OPmobility, elektrikli araç üretiminin üreticilerin beklediğinin yaklaşık yarısı kadar olduğunu söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.