“İnşaat sektörü bütünsel eylem planıyla birlikte kamunun desteğini bekliyor”

İnşaat sektörün yaşanan enflasyonist ortam, faizlerin yüksekliği, hiç durmayan maliyet artışlarıyla sektördeki durgunluğun giderek arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri inşaat sektörünün kamu desteği beklediğini söyledi.

“İnşaat sektörü bütünsel eylem planıyla birlikte kamunun desteğini bekliyor”
Yayınlama: 06.08.2024
A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, inşaat sektörünün ülke olarak önem verdikleri temel sektörler arasında yer aldığını kaydetti. Tetiklediği yüzlerce üretim sektörünün ve istihdam kaynağının olması inşaat sektörünü Türkiye adına önemli bir sektör haline getirdiğini. Bu sebeple Türkiye’de ekonomik krizlere girişin de çıkışında inşaatla başladığına dikkat çeken Çakır, “İnşaat sektörü uzun süredir sorunlar yaşayan bir sektör ama özellikle yaşadığımız deprem felaketiyle ve son yıllarda kronik bir sorun haline gelen yüksek faiz ve yüksek enflasyonla bu sorunlar daha da arttı. Yaşanan deprem felaketinden dolayı deprem bölgesinde yeni yapılan konut ve alt yapılardan dolayı inşaat sektörüne gereksinim duyulan malzemelerde hem tedarik sorunları hem de fiyat artışları yaşandı. Bu doğal olarak depremden etkilenmeyen bölgelerde de inşaat sektöründe fiyatların ve maliyetlerin artışını tetikledi. Sektörün sorunlarının çoğu artık yapısal bir sorun haline gelmeye başladı. Mali sorunlar, arsa üretme sorunu, konut kredilerine erişim zorluğu, yüksek faiz ve yüksek enflasyonla, alım gücündeki azalma inşaat sektörünü kırılgan hale getirdi. Kredi faizinin yüksekliği, maliyet artışından dolayı ev fiyatlarının artışı, orta ve alt gelir gurubu vatandaşların konuta ulaşımını engellemektedir. Bu da sektörde durgunluğa yol açmaktadır” dedi.

Tüm bu sorunlara ek olarak, aşırı ihtiyaçtan dolayı deprem bölgesine giden inşaat elemanları nedeniyle, diğer bölgelerde inşaat ustası sıkıntısı yaşanmaya başladığına değinen Çakır, bu durumun kalıpçı, demirci, sıvacı gibi ustaların yevmiye fiyatlarını astronomik rakamlara çıkmasına neden olduğuna vurgu yaptı. Çakır, “Durum kendi kendine düzelecek gibi görünmüyor. Sorunlardan tek birinin çözümü de işe yarayacak gibi görünmüyor. Sorunlar o kadar iç içe geçmiş ki, hepsi birbirini tetikliyor. Bundan dolayı, konu bütünsel ele alınmalıdır. Bu durumda yapılması gereken şey bir kamu desteğidir. Gerek hükümetimizin gerekse Belediyelerin sosyal konut üreterek orta ve alt gelir gurubu vatandaşların barınma sorununa destek olması hem sektörü ve dolayısıyla sektöre hizmet veren yüzlerce yan sektörü kurtaracak, hem de insanoğlunun en temel ihtiyacı olan barınma sorununa çare olacaktır. Çünkü sorun ekonominin ötesinde bir sosyal konu haline de gelmektedir. Sonuç olarak, inşaat sektörü bütünsel acil bir eylem planıyla birlikte kamunun desteğini beklemektedir” diye konuştu.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.