Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki: Akdeniz, “göller” bölgesi olacak

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Afrika levhasının geliş hızının arttığını ve gelecekte Akdeniz’in yerini göller bölgesine bırakacağını açıkladı. Küresel ısınma ve levha hareketlerinin etkilerini vurgulayan Baki, bu bölgedeki iklim değişikliklerinin ve kuraklığın da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki: Akdeniz, “göller” bölgesi olacak
Yayınlama: 06.08.2024
A+
A-

Melih Baki, Afrika levhasının geliş hızının yılda 8 santimetreye kadar çıktığını ve bu hızla gelecekte Akdeniz’in mevcut yapısının değişeceğini ifade etti. “Afrika levhası bize doğru geliyor. Bu hızla gelecekte Akdeniz diye bir deniz kalmayacak. Burası göller bölgesi olacak” diyen Baki, bölgedeki magmanın sıcaklığının arttığını da ekledi.

6 Şubat 2023’te yaşanan depremler sonrası, öncesi önlemlerin öneminin arttığını belirten Baki, “Deprem olacak ve deprem öncesi önlemlere dikkat etmeliyiz. Bilimin ışığında hareket etmeliyiz. Depreme dayanıklı binalar tasarlamalıyız. 70-80 yıldan bu yana önlemleri alamadık” dedi. Ayrıca, dengesiz iklim koşullarına ve kuraklığa dikkat çekti: “Hava akımları yön değiştirdi. Yeraltı su havzaları korunmalı, çünkü her yerde kuyular kurudu. Kuraklık da etkisini gösteriyor.”

Baki, gelişmiş ülkelerin deprem öncesi önlemlerini örnek göstererek Türkiye’de de benzer adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.