Emeklilik sistemi mi değişiyor? Kulisler hareketlenmeye başladı…

Meclis’in ekim ayında açılmasıyla birlikte, bakanlıklar ve AKP’nin ekonomi kurmaylarının sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalara başlaması bekleniyor. Bu kapsamda prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları sil baştan ele alınacak.

Emeklilik sistemi mi değişiyor? Kulisler hareketlenmeye başladı…
Yayınlama: 06.08.2024
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, EYT düzenlemesi, ekonomik zorluklar sebebiyle ödenmeyen primler, çalışan-emekli sayısı arasındaki orantısızlık ve kayıt dışı istihdam gibi nedenlerle bozulan sosyal güvenlik sisteminin yeniden rayına oturtulması için yeni dönemde bir çalışma yapılması planlanıyor.

AK Parti kurmayları, sosyal güvenlik sisteminin baştan aşağı gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle aynı primi ödemesine rağmen farklı maaş alanların durumu, intibak meselesi ve aktüeryal dengenin bozulması gibi konular ele alınacak. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerektiği, ancak Türkiye’de şu anda 1 emekliye karşılık 1,5 çalışan olduğu belirtiliyor.

Meclis’in ekim ayında açılmasıyla birlikte, ilgili bakanlıklar ve AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının bir araya gelerek sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalara başlaması bekleniyor.

Ayrıca, AK Parti’nin en önemli seçim vaatleri arasında yer alan esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7 bin 200’e düşürülmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin de yeni dönemde çalışmaları yapılacak sosyal güvenlik reformu kapsamında ele alınacağı belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.