Ayhan Barut sokak hayvanları yasasına bir tepki daha gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hayvanların esareti ve ölümünü dayatan yasa teklifinin yanlış olduğunu belirterek mücadelenin süreceğini vurguladı.

Ayhan Barut sokak hayvanları yasasına bir tepki daha gösterdi
Yayınlama: 24.07.2024
A+
A-

AK Parti iktidarının hayvanlarla ilgili uygulamalarda sadece belediyeleri hedef gösterdiğini iddia eden Barut, “Katliam ve esaret dayatmasına her şartta direneceğiz. Belediyelerimizle halkımızı karşı karşıya getirme çabası nafiledir” dedi.

Barut, komisyonda ele alınan ve geniş bir itiraz gören yasa teklifine karşı tepkisini sürdürdü. “Uzun bir dayatmayla ve aceleye getirerek, istediklerini yapmaya çalışıyorlar. Belediyelerle ilgili sorumluluk tanımı yerel yönetimler şeklinde değiştiriliyor. 31 Mart yerel seçimleri AKP iktidarı üzerinde büyük bir travma yaratmış ki, her şeyi belediyeler üzerine yüklemeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Barut, iktidarın belediyeler üzerinden hayvanlarla ilgili düzenleme yapma çabasına karşı çıkarak, şu açıklamalarda bulundu: “Nüfusu 25 bine kadar olan küçük belediyelerde, belediyelerin bütçesinden binde 5, büyükşehir belediyelerinin bütçesinden ise binde 3 oranında kaynak ayırmayanlara cezai yaptırım getiriliyor. Bu cezayı getiriyorsunuz ama arkasında neden durmuyorsunuz? Sorumluluğu neden üstlenmiyorsunuz? İktidar, yirmi iki yıl boyunca bu uygulamayı yapmadı ve şimdi CHP’li belediyeleri halkla karşı karşıya getirme çabası içinde.”

Yasa teklifinin özel idarelere sahipsiz hayvanları en yakın bakımevine götürme sorumluluğu getirdiğini hatırlatan Barut, “Bakımevi kurmak ve sahipsiz hayvanları rehabilite etmek için 2028 yılı sonuna kadar kesinleşmiş bütçeden belediyelere pay ayrılması isteniyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Kanunu çıkarıyorsanız, bu işin taşın altına kendi elinizi koymanız gerekirdi. Belediyelere bu kadar maddi yükümlülük yüklememelisiniz” dedi.

Son olarak Tarım Komisyonu Başkanı’na seslenen Barut, “Keşke bu komisyonda Hayvan Koruma Kanunu’ndaki değişiklik teklifini değil, çiftçinin durumunu konuşsaydık. Mısır üreticileri şu anda büyük zorluklar yaşıyor. Tarımla ilgili konuları konuşarak çiftçilerin kaderini ve gelirini yükseltici düzenlemeler yapmayı umuyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.