Tendon yaralanması nedir, nasıl tedavi edilir?

Sporcular ve spor yapanların sıklıkla karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri olan tendon yaralanmasıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Tendon yaralanması nedir, nasıl tedavi edilir?
Yayınlama: 20.07.2024
A+
A-

Tendon yaralanması nedir, nasıl tedavi edilir? sorularının yanıtlarını
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Uzun, siz okurlarımız için verdi.

Kasları kemiğe bağlayan sert yapılar “tendon” olarak adlandırılıyor. Tendonlar çok güçlü yapılar olmakla beraber; en sık ani yapılan hareketler sırasında yaralanabiliyor. Biceps tendonu ve aşil tendonu en çok yaralanan tendonlar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Metin Uzun, tendon yaralanmalarının her yaşta ve düzenli spor yapan herkeste gelişebileceğine işaret ederek, “Tendon yaralanmaları genellikle spor öncesinde yeterli esneme ve ısınma hareketi yapmayanlar veya spor sırasında yorulmalarına rağmen ‘Son anlar veya son tekrarlar, nasıl olsa bir şey olmaz’ diyerek devam eden kişilerde, spor sonunda oluşur” diyor. Prof. Dr. Metin

Tendon yaralanmalarının ilk belirtileri

Uzun, aniden gelişen ağrı ve bacaklardaki şekil bozukluğunun tendon yaralanmalarının ilk belirtileri olduğunu vurgulayarak, “Özellikle aşil tendonu kopan kişiler sıkıntılarını ‘Biri ayağıma vurdu’ veya ‘Taş attılar zannettim, etrafıma baktım ne taş vardı ve ne de birisi’ şeklinde tanımlarlar” bilgisini veriyor.

Nasıl tedavi edilir?

Ameliyat tendon yaralanmalarının tek tedavisini oluşturuyor. Artroskopik yöntemle yapılan ameliyatın ardından iyileşme süresinin sakatlığın bulunduğu bölgeye göre 6 hafta ile 3 ay arasında değiştiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Uzun, “Aşil tendon yaralanmalarında bu sürenin ilk 3 haftası evde istirahat ile geçmektedir. Hastalar 3. haftadan sonra desteksiz yürüyebilir hale gelirler” diyor.

Tendon yaralanmasını önlemek için…

Spor öncesinde ve sonrasında esneme hareketleri yapmayı alışkanlık edinin.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.