Kayadan: Erzurum Kongresi 105. yıl dönümünde umut vermeye devam ediyor

Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi Başkanı İsa Kayadan, Erzurum Kongresi'nin 105. yıl dönümünde,  Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli bir dönüm noktası olan bu tarihi olayın önemini...

Kayadan: Erzurum Kongresi 105. yıl dönümünde umut vermeye devam ediyor
Yayınlama: 20.07.2024
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi Başkanı İsa Kayadan, Erzurum Kongresi’nin 105. yıl dönümünde,  Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir dönüm noktası olan bu tarihi olayın önemini vurguladı. Kayadan, Erzurum Kongresi’nin sadece bölgesel bir kongre olmadığını, aynı zamanda ulusal bağımsızlık mücadelemizin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolculuğundaki ilk büyük adım olduğunu da belirtti.

Kayadan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir dönemeç olan Erzurum Kongresi’nin 105. yıl dönümünde bir kez daha bir araya gelmenin gururunu yaşıyoruz. 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından vatanımızın dört bir yanında yaşanan işgaller ve iç karışıklıklar, milletimizi derin bir çaresizlik ve umutsuzluk içinde bırakmıştı. İşte bu karanlık günlerde, Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki aziz milletimiz, Erzurum’da tarihi bir adım atarak ulusal bağımsızlık mücadelesini örgütlemeye karar verdi.”

Kayadan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ardından 22 Haziran 1919’da yayımladığı Amasya Tamimi ile milletimizi direnişe çağırdığını ve 23 Temmuz – 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’da toplanan kongrede bu kararlılığı somut bir adıma dönüştürdüğünü de hatırlattı.

Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delegenin Erzurum Kongresi’nde birleşerek ulusal mücadelenin ilk temellerini attığını vurgulayan Kayadan, şunları söyledi:

“Erzurum Kongresi, sadece bölgesel değil, aynı zamanda ulusal bağımsızlık mücadelemizin önderi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yolculuğundaki ilk büyük adımdır. Paşa, kongre öncesinde ve sonrasında, hiçbir makam ve yetki sahibi olmadan, sadece milletin istiklal ve hürriyeti için mücadele etmiş ve bu süreçte liderliğini ortaya koymuştur.”

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi olan Kemalizm’in rehberliğinde, milletimizle birlikte Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ulaşma azim ve kararında olduklarını dile getiren Kayadan, bu büyük mücadele ruhunun Erzurum Kongresi’nin 105. yıl dönümünde tüm Türkiye’ye ve dünyaya umut ve ilham vermeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.