Tabiatın mucizesi Gilindire mağarası

Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde 20 yıl önce keşfedilen Gilindire Mağarası, eşsiz damlataşlar arasındaki Aynalı Göl’de milli sporcu Şahika Ercümen’in tek nefeste 100 metreye dalarak kırdığı dünya rekoruyla küresel ölçekte vitrine taşındı.

Tabiatın mucizesi Gilindire mağarası
Yayınlama: 17.07.2024
A+
A-

1999’da bir kirpiyi takip eden çobanın keşfettiği 60 milyon yıllık oluşuma sahip Gilindire Mağarası, ziyaretçilerine buzul dönemini keşfetme fırsatı sunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca tabiat parkı ilan edilerek, koruma altına alınan Gilindire Mağarası, Aydıncık’ın 7,5 kilometre güneydoğusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında bulunuyor. Giriş ağzı Akdeniz’e bakan mağaraya, hem denizden, hem de karadan ulaşılabiliyor. Denizden 45 metre yüksekteki yamaçta bulunan Gilindire’ye 560 basamak merdiven inilerek varılıyor.

Aynalı Göl’ü çevreleyen damlataşlar elmas gibi parlıyor

555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip Gilindire Mağarası’nda dev boyutlara ulaşan her türden damla taşlar ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor. Bu damlataşlar, ana galeriyi çok sayıda salon ve odaya ayırıyor. Bunun yanında mağaranın sonunda bulunan Aynalı Göl ve çevresinde elmas gibi parlayan sarkıt, dikit, sütun, duvar, perde damlataşları ve mağara iğneleri görenleri büyülüyor. Aynalı Göl’ün genişliği 18 – 30 metre, uzunluğu 140, derinliği 5-47 metreyi buluyor. Yer yer yarasaların yaşadığı Gilindire’nin civarındaki koylar nesli tükenme tehlikesi yaşayan Akdeniz foklarının yaşam alanını oluşturuyor.

Yerbilimciler Gilindire’yi eşsiz ilan etti

Mağaradaki sarkıt ve dikitler tarih boyunca su altında kaldığından atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaşmış. Bu oluşumlar, buzul çağına ilişkin hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tutuyor. Gilindire, bu özelliğiyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin Doğu Akdeniz’de bulunan tek kayıt noktası. Mağara yerbilimciler tarafından eşsiz kabul ediliyor ve bir laboratuvar niteliği taşıyor.

Neolitik döneme ait seramik kalıntıları bulundu

Gilindire’nin diğer bir özelliği de antik dönemde biliniyor olması. Aynalı Göl’ün tatlı suyundan faydalanmak isteyen ve bulunduğu yerdeki küçük limana demirleyen gemilerden kaldığı düşünülen genç neolitik döneme ait seramik buluntuları, Gilindire’nin eski dönemlerde kullanıldığını gösteriyor.

Şahika’dan şahane dalış

Milli sporcu Şahika Ercümen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteklediği dalışta, paletsiz kategoride tek nefeste 100 metre dalarak dünya rekoru kırdı. Milli sporcu, 25 metrelik parkuru tek nefeste 4 kere yüzerek toplamda 100 metreye ulaştı ve Japon sporcu Ai Futaki’nin 90 metrelik rekorunu geçti. Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran Şahika Ercümen, sevincini sudaki ekip arkadaşlarıyla paylaştıktan sonra “Bu rekor Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümünde kahraman Mehmetçik’e armağan olsun” yazılı pankart açıp, asker selamı verdi.

Kaynak: ASLIHAN EKER/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.