Cilt kanserlerinin yüzde 80’inin nedeni güneş ışığı

Dünya Kanser Araştırmaları’na göre cilt kanserlerinin yüzde 80’inden fazlası güneşe maruz kalmaktan kaynaklanıyor .

Cilt kanserlerinin yüzde 80’inin nedeni güneş ışığı
Yayınlama: 12.07.2024
Düzenleme: 12.07.2024 11:12
A+
A-

Cilt kanserlerinin görülme sıklığı her geçen yıl artıyor. Hücrelere zarar veren güneşin ultraviyole ışınlarına sık sık ve doğrudan maruz kalmak, kansere neden olan bir mutasyona yakalanma olasılığınızı büyük ölçüde artırır.

Cilt kanserinin üç ana türü vardır – bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom.

Her birinin şiddeti ve ölümcül olma olasılığı farklı olsa da, çoğu yeterince erken teşhis edilirse cerrahi müdahaleyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Buna rağmen cilt kanseri her gün yaklaşık 20 Amerikalının ölümüne neden oluyor ve Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre 2024 yılında 8 bin’den fazla kişinin ölümüne yol açması bekleniyor .

Avusturya’daki Paracelsus Tıp Üniversitesi’nin 2018 tarihli araştırmasına göre , cilt kanserlerinin yaklaşık yüzde 13’ü kafa derisinde görülüyor .

Bunlardan sadece yüzde bir ila ikisi kötü huylu cilt kanserine dönüşerek vücudun diğer bölgelerine yayılıyor.

Cilt kanserinin yaygın belirtileri

Cleveland Clinic’e göre cilt kanserinin yaygın belirtileri arasında ciltte renk değişikliği, kaşıntı veya kanama, sert yüzeyli pembe bir yumru ve geçmeyen bir yara yer alır .

Cilt kanserine karşı dikkatli olmanın bir diğer yolu da melanomun ‘ABCDE’sini belirlemek için benlerinizi ve çillerinizi takip etmektir.

Bunlara asimetrik benler, sınırları iyi tanımlanmamış benler, garip renklere sahip benler, çapı büyük ve şekil veya boyut olarak değişen benler dahildir.

Bu rahatsızlığa karşı kendinizi korumanın en iyi yolu, özellikle güneşin en tepede olduğu öğle vakitlerinde güneşe çıktığınızda güneş kremi ve koruyucu giysiler giymek..

Suya dayanıklı, geniş spektrumlu (UVA/UVB) SPF 30 veya üzeri bir ürün öneriliyor. Güneş kremi her iki saatte bir tekrar uygulanmalı. Güneş kremi mayonun altında kalan, güneş görmeyen bölgelere de uygulanmalı. Ayrıca cilt kanserlerinin en çok görüldüğü kafa derisi, el üstleri, ayaklar, boyun ve kulaklarınızın da kremlendiğinden emin olmalısınız.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.