Japon deprem uzmanı o illeri uyardı! 7.5 büyüklüğünde deprem olma tehlikesi var…

Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’den önemli bir uyarı geldi. Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e kadar uzanan fay hattına dikkat çeken Moriwaki, “7,5 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi. Japon uzman, bu depremin Mersin, Adana, Hatay ve Antalya’da şiddetli bir tsunamiye neden olabileceğini söyledi. Moriwaki, “En büyük depremler burada olacak” diyerek İstanbul, Bursa, Tunceli ve Bingöl’ü özellikle vurguladı.

Japon deprem uzmanı o illeri uyardı! 7.5 büyüklüğünde deprem olma tehlikesi var…
Yayınlama: 11.07.2024
A+
A-

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye’yi bekleyen büyük tehlikeye dikkat çeken Moriwaki, Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e uzanan fay hattında henüz bir deprem yaşanmadığını ve bu hatta biriken enerjinin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. TGRT Haber’e konuşan Moriwaki, “Doğu Anadolu’dan uzanan ve Kahramanmaraş depremiyle büyük bir enerji depolayan, Kıbrıs’tan gelen fay hattı ile birleşen Doğu Anadolu’nun batı kolunda deprem yaşanması halinde büyük bir yıkım yaşanacak. Bu deprem en az 7.5 üzeri olacak” dedi.

Moriwaki, bu depremin olması halinde Mersin, Adana, Hatay ve Antalya’da şiddetli bir tsunami yaşanabileceğini ifade etti.

Marmara bölgesine de dikkat çeken Moriwaki, Marmara’dan geçen fay hattının yumuşak zeminde olduğunu belirterek, “Bu bölgede 6 büyüklüğünde deprem bile oldukça riskli. Bu yüzden bir an önce burada hem devlet hem belediye hem de vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor” dedi. Moriwaki, depreme hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaparak, “Her evde mutlaka bir deprem çantası olmalı. Deprem sırasında merdivenlerden kaçmak yerine evde güvenli bir bölge oluşturulmalı. Kahramanmaraş depreminde de gördük ki, çoğu vatandaş merdivenlerde, asansörlerde ve pencerelerden atlayarak hayatını kaybetti” dedi.

Yoshinori Moriwaki, Bursa, İstanbul, Tunceli ve Bingöl’de Türkiye’nin en büyük depremlerinin yaşanacağını ifade etti. Ege’den Çanakkale’ye uzanan fay hattının oldukça tehlikeli olduğunu belirten Moriwaki, Marmara’da birleşen fay hatlarının Güney Kore’dekine benzer olduğunu söyledi.

Öte yandan, Prof. Dr. Naci Görür, Japon yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’ye isim vermeden tepki gösterdi. Moriwaki’nin yer bilimci olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Görür, “Adam inşaatçı, inşaatla ilgili konuşsa konuşsun yani, ama depremle ilgili konuşuyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.