Özel okul fiyatları cep yakmaya başladı! Veliler kara kara düşünmeye başladı

Çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen veliler, bu yıl özel okul fiyatlarının aşırı artmasıyla karşılaştılar. Geçen yıla göre 3 ila 4 kat artan özel okul ücretleri, velileri zor durumda bırakırken, devlet okullarına olan ilginin artması bekleniyor.

Özel okul fiyatları cep yakmaya başladı! Veliler kara kara düşünmeye başladı
Yayınlama: 10.07.2024
Düzenleme: 10.07.2024 09:33
A+
A-

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercih dönemine girilmesiyle birlikte, özel okul fiyatları yeniden gündeme geldi. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı için fiyatları yaklaşık 4 kat artan özel Alman Lisesi’nin ücreti 905 bin liraya yükseldi. Üsküdar Amerikan Lisesi ise 975 bin TL talep ediyor. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin geçtiğimiz yıl 370 bin lira olan eğitim ücreti bu yıl 953 bin liraya çıktı. Koç Özel Lisesi ve Özel Amerikan Robert Koleji’nin yıllık eğitim ücretleri ise yaklaşık 1 milyon 50 bin TL seviyesinde.

Fiyatı ortalama düzeyde olan okullarda bile eğitim ücretleri 500 bin TL’yi geçmiş durumda.

  • Anaokulu: 340 bin TL – 400 bin TL
  • İlkokul: 240 bin TL – 475 bin TL
  • Lise: 260 bin TL – 525 bin TL

Ayrıca, okul kayıtlarının yanı sıra 85 bin TL de yemek parası talep ediliyor.

Ödemeyi taksitle yapmak isteyen velilere yaklaşık yüzde 5 civarında vade farkı ekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların ücretlerindeki artış için belirlenen zam oranının, ÜFE ve TÜFE toplamının 2’ye bölünmesiyle hesaplandığını ve bu oranın sadece ara sınıflarda uygulandığını belirtti. İlk defa kayıt yapacak olan ve genelde hazırlık sınıfı olan öğrenciler için ise özel okullar eğitim bedellerini kendileri belirliyor.

Bu yılki fiyat artışlarının afaki oluşu nedeniyle, özel okullara giden öğrenci sayısının azalması ve devlet okullarına olan talebin yoğunlaşması bekleniyor. Veliler, özel okulların yüksek fiyatları karşısında çocukları için en iyi eğitimi sağlayacak alternatifler arıyorlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.