Akşamdan kalmaları hemen dirilten şaşırtıcı besin: Kahve değil!

Bir gece önce alkolü ve yiyecekleri fazla kaçırdığınızda ertesi gün kendinizi çok mu kötü hissediyorsunuz? Çözüm mutfağınızda gizli ve bu kahve değil!

Akşamdan kalmaları hemen dirilten şaşırtıcı besin: Kahve değil!
Yayınlama: 09.07.2024
Düzenleme: 09.07.2024 11:03
A+
A-

Beslenme uzmanı Doktor Rhonda Patrick, meyvelerde doğal olarak bulunan şeker olan fruktozun, vücudun alkolden kurtulma hızını neredeyse yarı yarıya azaltabileceğini gösteren çalışmaların detaylarını yayınladığı son podcastinde anlattı.

Patrick, dışarı çıkmadan önce üzüm, karpuz ve muz gibi meyveler tüketmenin kandaki alkol miktarını azaltabileceğini ve dolayısıyla ertesi gün yaşanan akşamdan kalmalığın daha hafif hissedilmesini sağlayacağını söyledi.

Ve teorik olarak, ertesi sabah meyve yemek, vücudun tuz ihtiyacını karşılayarak ve vücudun su ihtiyacını gidererek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Meyve suyu tüketmeyin

Ancak FoundMyFitness adlı podcast’in sunucusu Dr. Patrick, meyve suyunun bütün, taze ürünlere kötü bir alternatif olabileceği konusunda uyarıyor. Meyve suyu sıkıldığında, bitki hücrelerinin içinde bağlı bulunan şekerler serbest kalır ve kolayca kan dolaşımına karışır, bu da kan şekerinde ani bir artışa ve ardından düşüşe neden olur.

Ancak meyvenin tamamındaki şekerler daha yavaş bir oranda emilir, bu da aşırı düşüş ve yükselmeleri en aza indirir.

Her bir kilo için 1 gram fruktoz

Dr. Patrick’in alıntıladığı araştırmaya göre, alkolün etkilerini dengelemek için kişinin bol miktarda meyve yemesi gerekiyor.Vücut ağırlığının her kilogramı için bir gram fruktoz tüketilmesi, kişinin sarhoş olduğu süreyi yaklaşık yüzde 31 oranında azaltıyor.

Örneğin, 79 kg ağırlığındaki erkeğin gram olarak aynı miktarda fruktoza ihtiyacı olacaktır; bu da yaklaşık beş veya altı elmaya eşdeğerdir.

2009’da aktarılan bir rapora göre, meyve aynı zamanda vücudun alkolü işleyip atması için gereken süreyi de yaklaşık yüzde 45 oranında artırıyor.

Çilek, turunçgiller gibi bazı meyveler de karaciğer fonksiyonuna fayda sağlayan antioksidanlar içerir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.